Floriile la Sebeșu de Jos: o încântare pentru fiecare generație

Floriile la Sebeșu de Jos: o încântare pentru fiecare generație

Cu toții, împreună, împletesc mândră cunună…

Copii și părinți împletesc ramuri de salcie și vestesc intrarea Domnului în Ierusalim, de Florii, la Sebeșu de Jos.

Satul de la poale de munte păstrează neschimbate tradițiile de demult.

”În ajun de Florii, an de an, la Sebeșu de Jos, copii, însoțiți de părinți sau frați, se strâng pentru a realiza buchete și o cunună din ramuri de salcie. Pornesc apoi pe ulițele satului vestind Intrarea Domnului în Ierusalim. Se dăruiește bucurie și sunt răsplătiți cu bunătăți. Salcia o duc la biserică spre a fi sfințită și dăruită în ziua de Florii tuturor credincioșilor după slujbă. Împreună cu preotul, cântă pricesne, apoi se îndreaptă spre casă.

Duminica Floriilor marchează, an de an, intrarea Domnului în Ierusalim, pe asin, întâmpinat cu flori, cu ramuri de măslin şi de finic de mii de oameni şi aclamat ca un adevăra împărat prin cuvintele: ‘Osana! Bine este cuvântat Cel ce vine în numele Domnului!’. Această sărbătoare este una dintre cele mai importante din calendarul creștin-ortodox, reprezentând singura dată când Mântuitorul a acceptat să fie aclamat ca împărat.

Duminica sfântă a Intrării Domnului în Ierusalim este o sărbătoare plină de bucurie și pace sufletească, ea marchează și începutul patimilor lui Iisus Hristos, Săptămâna Patimilor simbolizând durerea și chinurile pe care Mântuitorul le-a îndurat pentru ca păcatele oamenilor să fie iertate”, a povestit Elena Mangu, viceprimarul comunei Turnu Roșu, pentru “Strada Cetății”.

Răspunde