Cum să îți înființezi un punct gastronomic local?

Cum să îți înființezi un punct gastronomic local?

Consiliul Județean Sibiu, prin compartimentul Dezvoltare Durabilă, în colaborare cu Oficiul de Dezvoltare Montană Județul Sibiu, organizează o serie de întâlniri pentru a prezenta autorităților locale din județ și producătorilor locali interesați pașii care trebuie urmați în vederea înființării Punctelor Gastronomice Locale (PGL).

Primele două întâlniri au avut loc la Râu Sadului și la Biertan, urmând ca săptămâna viitoare să se organizeze o întâlnire la Arpașu de Jos. De asemenea, în cadrul acestor întâlniri se discută despre creșterea calității produselor comercializate în Piața Volantă Transilvania, de posibilitatea obținerii mențiunii de calitate facultativă ”Produs Montan”, precum și despre promovarea zonei rurale.

Având în vedere protocol încheiat, anul trecut, cu Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA), Consiliul Județean are sarcina de a identifica producători locali, de a colabora cu autoritățile locale și cu IMM-urile, precum și de a organiza diverse întâlniri pentru informarea persoanelor cu privire la conceptul unitar de Punct Gastronomic Local, modul de organizare, documentele necesare și condițiile de autorizare. De asemenea, CJ Sibiu poate să îl reprezinte pe producător în relația cu autoritatea, depunând în numele acestui actele necesare.

Daniela Cîmpean, președinte CJ Sibiu: „Ecoturismul și gastronomia locală sunt două dintre cele mai importante resurse pe care mizăm în promovarea destinației noastre și prin care vrem să atragem un public cât mai mare și divers, atât pe plan național, dar și internațional.”

Până în prezent, în județul Sibiu sunt înregistrate 15 Puncte Gastronomice Locale, trei dintre acestea fiind înființate sub îndrumarea Consiliului Județean. Punctele Gastronomice Locale presupun servirea mesei în gospodărie a unui număr de până la 12 turiști, iar meniul zilnic va cuprinde o gamă redusă de preparate tradiționale locale care vor fi realizate de proprietar și membrii familiei acesteia.

Și anul trecut, Consiliul Județean în parteneriat cu Oficiul de Dezvoltare Montană a organizat întâlniri în sistem online și a informat producătorii din Piața Volantă Transilvania în vederea înființării acestor unități alimentare, în cadrul cărora turiștii pot avea experiențe gastronomice unice.

Detalii despre înființarea PGL pot fi obținute de la Compartimentul Dezvoltare Durabilă al Consiliului Județean Sibiu (e-mail dezvoltare@cjsibiu.ro).

Răspunde