De vreo sută de ani încoace, la Mediaș se practică, în duminica Paștilor, un joc de cartier unic în țară: Țuru.
Terenul de joc este o stradă în pantă, unde oamenii se adună în dimineața de Sfintele Paşti pentru a se delecta, timp de două-trei ore, cu un joc asemănător cu oina. De multe ori, mingea trimisă cu putere se izbeşte de ţigle, obloane sau stâlpi, poposeşte prin grădini, dar nimeni nu se supără. Câştigă echipa care stă cel mai mult la bătaie, iar la finalul partidei, cu toții se vor înfrupta din bunătățile pascale.
Cele mai vechi mărturii ale acestui obicei sunt din anul 1926, dar cei mai vârstnici localnici susțin că el a început, de fapt, prin 1850. Mai bine de două decenii, Țuru a fost organizat prin eforturile medieșeanului Dinu Bănceu, iar în 2017 acesta a predat ștafeta fiului său. După o întrerupere de doi ani, din cauza pandemiei, Primăria Mediaș va relua jocul tradițional, mâine, 24 aprilie, în cartierul Moșnei.
Manifestarea va debuta la ora 11.00, pe strada Stejarului nr. 1, iar cei prezenți vor asista atât la întrecere, cât și la spectacolul de cântece și dansuri populare pregătit de către organizatori. Programul artistic va fi susținut de către interpreții Marian Suciu, Emilia Muntean, Costel Popa, Aurelian Suciu, Aurica Bacea, Cosmina Fulea, Diana și Bianca Crețu, precum și Dan Filuț Tabără. De asemenea, vor participa ansamblurile de dansuri populare „Târnavele“ și „Muguri de pe Târnave“, precum și grupul instrumental „Ceterașii de pe câmpie“ din Mureș.
„Datând din anul 1926, jocul a început ca un obicei de cartier al Văii Moșnei și continuă să rămână unul din evenimentele emblematice, pitorești și autentice ale comunității noastre, care a atras, an de an, un public tot mai numeros, atât localnici, cât și vizitatori. Notorietatea jocului de Țuru a depășit de mult granițele localității și ale județului Sibiu, evenimentul ocupând un loc important în agenda culturală a municipalității”, spun reprezentanții Primăriei Mediaș.