O parte importantă din activitatea de valorificare al viitorului hub cultural Casa Artelor este programul de educație muzeală, ajuns în etapa de consultare a principalilor beneficiari: elevii și cadrele didactice din învățământul primar.
Personalul muzeal de specialitate angrenat în proiect abordează o nouă metodă în dezvoltarea conceptului pentru activitățile și materialele educaționale.
„Mai precis, este vorba despre implicarea grupurilor țintă prin sesiuni de informare și consultare informale și prin utilizarea de metode de cercetare științifică: focus grup. Într-o primă etapă, la o masă rotundă și atent ‘decorată’ cu elemente speciale, cadrele didactice (niște doamne învățătoare foarte drăguțe) au participat la prezentarea kitului prototip care își propune să devină prietenul elevilor și aliatul profesorului în procesul de învățare. În acest mod, colecțiile muzeale se transformă în adevărate stimulente pentru descoperirea și înțelegerea locului și a comunității în care trăiesc atât elevii, cât și profesorii”, a explicat Cosmin Călinescu, purtătorul de cuvânt al Muzeului ASTRA.
Abordând un nou model de business cultural, Muzeul ASTRA își propune să transforme Casa Artelor, într-un hub creativ, un punct nodal în care meșteșugurile (trecute, prezente, viitoare) devin corolarul tuturor activităților de valorificare a acestui monument istoric.
Proiectul „Restaurarea şi revitalizarea monumentului istoric Casa Artelor – Centru de activităţi şi resurse regionale (C.A.R.R.)”, finanţat prin Granturile SEE 2014 – 2021 în cadrul Programului RO-CULTURA, este implementat de către Muzeul ASTRA în parteneriat cu SC Future Capital SRL (România) şi Mussene I Sor Trondelag din Trondheim (Norvegia), în perioada 1 octombrie 2020 – 31 martie 2024. Acesta are o valoare totală de 2.476.991,74 euro, valoare finanţării nerambursabile fiind de 1.939.335,35 euro.