Brânzeturile și beneficiile lor în alimentația copiilor

Brânzeturile și beneficiile lor în alimentația copiilor

De la o țară la alta, meniul bebelușului variază, astfel că unii au introdus brânză la sugarii de peste 6 luni, iar în alte părți, după 8-9 luni. Unii medici pediatri recomandă introducerea ei chiar mai târziu, în jurul vârstei de un an, fiind o sursă bună de calciu și proteine necesare pentru dezvoltarea armonioasă a bebelușului.

Brânza este un aliment complet, deoarece conține cele trei categorii principale de substanțe nutritive: proteine, glucide și lipide, alături de vitaminele A, D, E și B, și minerale precum: calciu, fosfor, zinc și fier. Vitamina B12 din brânză reprezintă ingredientul cheie pentru dieta bebelușului.

Cașcaval

Cașcavalul trebuie introdus în alimentația copilului după vârsta de 1 an și trebuie consumat cu anumite limite, având sare și colesterol – grăsimi saturate. În plus, consumul de cașcaval în exces poate duce la constipație. Cașcavalul trebuie folosit în dieta copilului mai mult ca să dea gust anumitor alimente, cum ar fi o mămăliguță bine fiartă cu puțin cașcaval ras pe deasupra. Pastele cu cașcaval sunt, de asemenea, ușor acceptate de copii. Trebuie să fii atentă și la gustul cașcavalului, deoarece unele tipuri pot avea un gust ușor amar și ar putea fi respinse de copil.

Dacă alegem un produs de calitate, cașcavalul poate aduce sănătății copilului foarte multe beneficii. Cașcavalul ajută la formarea smalțului dinților și întărește dantura, fortifică oasele, ajută la absorbția nutrimentelor etc.

Brânzeturi cu mucegai

În alimentația celor mici sunt recomandate și brânzeturile cu mucegai, întrucât acestea aduc un aport mare de calciu. Mucegaiul din ele este un mucegai nobil, cu rol benefic pentru organism. Acesta este obținut prin depozitare în anumite condiții de umiditate și temperatură. Însă, pentru că au un conținut foarte ridicat de grăsime și sare, cu efect de îngrășare atunci când se consumă frecvent și în cantități mari, nu sunt recomandate copiilor până la vârsta de 4 ani. Trebuie să urmărești dacă cel mic are alergii alimentare și, dacă da, să eviți să îi servești brânzeturi grase, mai ales cu mucegai, chiar și după vârsta de 4 ani.

Telemea

Fie că este de vacă, de oaie, de bivoliță sau de capră, telemeaua este indicată pentru copil după vârsta de 2 ani și chiar și atunci este recomandat să cauți telemea făcută din lapte pasteurizat. Cea de oaie este mai grasă și mai sărată decât celelalte și este indicat să o introduci în alimentația copilului după 3 ani.

Iată, așadar, că brânzeturile reprezintă un element central în alimentația copiilor, datorită contribuției esențiale la creșterea și dezvoltarea lor, prin asigurarea formării unei mase osoase solide pe tot parcursul creșterii. Cu un consum mediu de 20 g pe zi, brânza ocupă locul al treilea în rândul alimentelor care contribuie la aportul de calciu în organism. Alături de lapte, brânzeturile au un loc determinant în formarea unui sistem osos sănătos.

Răspunde