Autobuze electrice pentru transportul public din Zona Metropolitană Sibiu

Autobuze electrice pentru transportul public din Zona Metropolitană Sibiu

Municipiul Sibiu, în parteneriat cu localitățile membre în Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Transport Metropolitan Sibiu, va depune un proiect pentru achiziționarea cu fonduri europene a 32 de autobuze electrice, precum și 44 de stați de încărcare.

Autobuzele vor asigura transportul public în zona celor 10 localități membre în Asociație: Sibiu, orașele Cisnădie și Ocna Sibiului, comunele Șelimbăr, Sadu, Șura Mică, Șura Mare, Cristian, Poplaca și Roșia.

Proiectul urmează să fie depus pentru obținerea finanțării prin Planul Național pentru Redresare și Reziliență (Componenta 10Fondul Local). Valoarea totală a investiției este estimată la 114,04 milioane lei, din care 113,71 milioane lei vor fi fonduri nerambursabile, restul reprezentând contribuția proprie a celor 10 membri ai ADI Transport Metropolitan Sibiu, împărțită în mod egal.

Astfel, se vor achiziționa următoarele:

29 de autobuze electrice de 12 metri, din care 14 autobuze pentru municipiul Sibiu
3 autobuze electrice de 10 metri
12 stații de încărcare rapidă a autobuzelor care vor fi instalate pe trasee
32 de stații de încărcare lentă care vor fi instalate în autobaza Tursib.

Consiliul Local Sibiu a aprobat în ședința extraordinară care a avut loc miercuri, 13 aprilie, participarea municipiului Sibiu în cadrul proiectului ADI Transport Metropolitan Sibiu, precum și acordul de parteneriat cu cei 10 membri ai Asociației pentru desfășurarea centralizată a achiziției. Această hotărâre o abrogă pe cea adoptată în luna martie în sensul că s-au identificat soluții pentru a include în parteneriat toți membrii Asociației. Fondurile necesare au rezultat din faptul că, în conformitate cu cele comunicate de reprezentanții Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, cheltuielile cu branșarea punctelor/stațiilor de reîncărcare a autobuzelor nu vor mai fi considerate eligibile. Suma astfel disponibilizată, alături de sumele prealocate comunelor Cristian, Poplaca și Roșia, fac posibilă achiziționarea a încă trei autobuze electrice.

Răspunde