Tinerii din Sebeșu de Jos au respectat și anul acesta tradiția de Sf. Gheorghe.
Așa cum se întâmplă din moși-strămoși, ei au adus armindeni pe care i-au plantat la porțile localnicilor care poartă numele de Gheorghe.
„Ziua Sfântului Gheorghe nu se va serba anul acesta pe 23 aprilie, aşa cum se obişnuia, ci pe 25 aprilie, întrucât ziua de pomenire a Sfântului Mare Mucenic Gheorghe coincide cu Sfânta și Marea Sâmbătă, zi în care credincioșii ortodocși de pretutindeni sunt chemați să-și îndrepte atenția spre lucrarea mântuitoare a Domnului Iisus Hristos săvârșită în această zi, în care a stat cu trupul în mormânt, dar cu sufletul s-a coborât în iad și a eliberat de acolo sufletele drepților ținute până atunci în întuneric, apoi a deschis raiul, făcându-l accesibil tuturor celor ce vor crede în El. Sfântul Gheorghe aleargă cu calul său, face iarba şi copacii să înverzească, deschide pământul şi aduce primăvara. Una dintre reprezentările grafice cele mai frecvente a Sfântului Gheorghe este aceea de ‘omorâtor al balaurului’, el este chezaşul tuturor tocmelilor şi patronul tinerilor şi al armoniei familiale.
La Sebeșu de Jos, în ajun de Sf. Gheorghe, feciorii aduc mesteceni (armindeni) și îi pun la porțile unde sunt feciori, fete și la cei ce poartă numele Sf. Gheorghe. Dacă au omis pe cineva, să le fie cu iertare. Sărbători binecuvântate tuturor!”, transmite Elena Mangu, viceprimarul comunei Turnu Roșu.
Sărbătoare însemnată
Sf. Gheorghe sau Armindenul era „sărbătoare foarte însemnată pentru bătrânii noștri”, după cum scria Nicolae Sasu în monografia satului Sebeșu de Jos publicată acum patru decenii. „Feciorii, în ajunul acestei sărbători, aduceau din pădure lăstari verzi de fag sau de mesteacăn, pe care-i implantau la porțile gospodăriei unde erau băieți sau fete. Mai plantau, de asemenea, la poarta primarului, a preotului și a dascălilor. Feciorii pentru aceasta erau cinstiți cu bani. Banii erau folosiți la plantarea lăstarilor peste an”, consemna autorul. Alte obiceiuri străvechi de Sf. Gheorghe, unice în țară, erau Ziorile și „băgatul fetelor în vale”.