Alergare pe meleaguri mioritice

Alergare pe meleaguri mioritice

Cea de-a treia ediție a concursului de alergare montană „Urme pe Play” va avea loc sâmbătă, 30 aprilie, pe potecile plaiurilor rășinărene. Competiția promite să fie mai mult decât un simplu eveniment sportiv, îmbinând tradiția păstoritului și gastronomia locului cu alergarea montană.

Organizată de Asociatia Club Sportiv 2X2 RACE și Primăria Rășinari, „Urme pe Play” este o competiție sportivă inspirată din frumusețea meleagurilor ce înconjoară satul Rășinari, către Vârful Fraga, pe traseul marcat cu bandă galbenă pe fundal alb. Zona pitorească, pădurile de mesteceni și peisajele largi asupra celor trei lanțuri muntoase din județ, Cindrel, Lotru și Făgăraș, i-au motivat pe organizatori să imagineze aici un traseu de alergare montană. Încântați de idee, s-au alăturat acestui demers și reprezentanții autorităților, primarul Bucur Bogdan participând la fiecare ediție în calitate de alergător.

Bătaia pentru podium din acest an se va da între alergători ale căror performanțe sunt impresionante, câțiva dintre participanții de top fiind Ionuț Zinca, Denisa Dragomir, Andrei Preda și Leonard Mitrică, sportivi cu renume internațional.

„Ceea ce diferențiază Urme pe Play de o altă competiție de acest gen este încercarea de a îmbina zona pastorală, satul tradițional cu un alt tip de turism, în aer liber, care să nu lase amprente asupra mediului înconjurător. Din punct de vedere al competiției sportive, urcările de-a lungul traseului sunt unele susținute, lungi și pieptiș, pe poteci cu iarbă, pământ, rădăcini și cu priveliști deosebite la tot pasul”, explică Florin Băraș, din partea organizatorilor.

Traseul concursului urmează poteci pastorale vechi de sute de ani, folosite în procesul de transhumanță al oilor. La finalul alergării, participanții sunt invitați să descopere istoria locului și prin intermediul gastronomiei și să guste din produse și din mâncărurile tradiționale oferite de producătorii locali din sat. La punctul de start-finish, care va fi amplasat în fața Căminului Cultural din Rășinari, atmosfera va fi animată de DJ Cipi Hampu și MC Rosso.

Răspunde