Construcții de o vechime încă necunoscută au fost descoperite în Piața Mică a Sibiului, cu ocazia șantierului de la Casa Artelor.
„La finalul lunii februarie s-au încheiat săpăturile arheologice pe șantierul de la Casa Artelor. Cercetarea a vizat amprenta afectată de fundația pentru lift (în subsolul clădirii) și amprenta afectată de fundația scării exterioare (în curtea interioară a imobilului). În urma investigației arheologice din interiorul clădirii, (pentru baza liftului), depunerile de interes arheologic au fost epuizate în totalitate, aici constatându-se existența unui strat superficial cu depuneri antropice. În schimb, la exteriorul clădirii, au fost evidențiate structuri zidite (din cărămidă și piatră), a căror vechime urmează a fi stabilită după procesarea datelor înregistrate arheologic, coroborate cu informațiile de natură istorică și cartografică. De asemenea, au fost observate și intervenții mai recente (structuri din beton). Revenim în curând cu rezultatele finalele ale acestei cercetări”, a anunțat Cosmin Călinescu, purtătorul de cuvânt al Muzeului ASTRA.
Aproape șapte secole de istorie
Casa Artelor este una dintre clădirile simbol ale Sibiului, fiind menționată pentru prima oară într-un document din anul 1370. De-a lungul secolelor, clădirea a servit comunitatea sibiană ca Hală a Măcelarilor, Hală a Cojocarilor, spațiu comercial, sală de teatru, sală de expoziții sau depozit de colecții muzeale. Înfățișarea ei actuală este rezultatul unor acțiuni ample de restaurare din 1968-1969, conduse de arhitectul Otto Czekelius. Cele mai importante transformări structurale aduse atunci au fost contopirea a două imobile și deschiderea arcadelor de pe fațadă.
Istoricul sibian Răzvan Pop susține că, înaintea construcției actuale, din piatră, pe locul Casei Artelor exista „o construcție de lemn care avea un rol economic în structura breslelor locale”. „Decroșarea față de aliniamentul restului caselor se leagă de organizarea fortificației în acel loc. De la acea situația s-a ajuns la această anomalie prin care Casa Artelor de astăzi este înaintată în structura Pieței Mici. La început era o clădire izolată, dar între timp, prin construcția altor case, ea s-a lipit de restul clădirilor din incintă. Casa se pare că a fost construită de breasla cojocarilor. Știm cu toții că în Piața Mică funcționau aceste case de breaslă, sedii ale breslelor din oraș. Aici își țineau ședințele ordinare, aici era steagul de breaslă, sigiliul, lada breslei și alte elemente ce țineau de administrația unei bresle. Este cea mai veche casă de breaslă încă existentă în România”, afirmă dr. Răzvan Pop.
Privire spre viitor, cu respect pentru trecut
Casa Artelor este cel mai nou model de business cultural al Muzeului ASTRA, datorită unui proiect de 2,5 milioane de euro, implementat în perioada 1 octombrie 2020 – 31 martie 2024. Clădirea va primi noi roluri cerute de nevoile societății contemporane, grație proiectului „Restaurarea și revitalizarea monumnetului istoric Casa Artelor – Centrul de Activități și Resurse Regonale” (CALL03-13), finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021 în cadrul Programului RO-CULTURA, APELUL Restaurarea și revitalizarea monumentelor istorice. Potrivit proiectului de restaurare, la parter vor fi reamenajate Galeriile de Artă Populară, unde sunt comercializate obiecte de artizanat, lucrate de meșteri tradiționali din toată țara. Tot aici, sunt incluse în proiect spații pentru ateliere meșteșugărești, în care se vor putea implica localnicii. De asemenea, la parter va fi deschisă o cafenea culturală. La etajul 1 vor fi trei spații pentru cursuri de formare profesională în îndeletniciri arhaice, expoziții temporare și evenimente culturale. La mansardă, proiectul include o expoziție inovativă despre meșteșugurile care au conturat peisajul cultural transilvănean.
Hub cultural
„Proiectul de restaurare a Casei Artelor va genera un liant între meșteșugari și inima unui oraș istoric, cum este Sibiul, o urbe de nivel european. Va genera conexiuni puternice bazate pe tradițiile multiculturale. Casa Artelor va deveni un hub pentru ateliere interactive, animate de prezența meșterilor. Va fi cu siguranță un real generator de venituri sustenabile pentru cei care duc tradițiile mai departe, dar și o sursă de obiecte utile și de calitate pentru localnici și turiști deopotrivă. În același timp, proiectul va genera o serie de resurse pentru județul Sibiu, acoperind cu succes nevoile identificate în dezvoltarea unui turism cultural de calitate, plasarea pe piața muncii a resursei umane cu competențe certificate pentru interventiile specifice în arhitextura vernaculară și urbană, istorică, și probabil o șansă a ruralității”, a arătat Ciprian Anghel Ștefan, managerul CNM ASTRA.