Răzvan Pop: Războiul din Ucraina este o tragedie și pentru domeniul cultural

Răzvan Pop: Războiul din Ucraina este o tragedie și pentru domeniul cultural

Uniunea Europeană trebuie să ajute Ucraina în reabilitatea culturală de care va avea nevoie după război, în opinia istoricului sibian Răzvan Pop.

În calitate de director al Oficiului Român pentru Drepturi de Autor, Răzvan Pop a participat la o conferință internațională, în cadrul căreia a subliniat că războiul din țara vecină este, dincolo de criza umanitară, un dezastru și din punctul de vedere al culturii și al patrimoniului.

„Am participat la Paris la ”RE-CREATION”, conferința organizată de Franța în contextul președinției UE pe care o deține pentru primele 6 luni ale anului curent. A fost un moment necesar în contextul cultural post-pandemic, dar și în cel al războiului din Ucraina. Intervenția mea a avut loc în contextul conflictului militar de la nord de țara noastră. Și din punctul de vedere al culturii și al patrimoniului, acest conflict este o tragedie. Cultura activă a Ucrainei este fie refugiată, fie bombardată de armata rusă, așa cum sunt și monumentele istorice sau obiectele de patrimoniu. Sunt deja multe știri despre monumente distruse sau muzee cu obiecte de patrimoniu arse. Pierderile vor fi enorme. În același timp, multe obiecte vor putea fi salvate și multe monumente vor putea fi reabilitate.
Intervenția mea în fața tuturor specialiștilor culturali participanți la eveniment a fost exact în acest sens. Cred că la nivelul Uniunii Europene, dar și în parte în fiecare structură guvernamentală europeană, trebuie să organizăm, deja, grupuri de lucruri formate din specialiști care apoi să ajute, prin expertiza lor și prin proceduri și strategii gândite la timp, Ucraina în reabilitatea culturală de care va avea nevoie.
Mai mult, asa cum a fost și în cazul pandemiei, trebuie gândite fonduri de finanțare care să sprijine eforturile specialiștilor. Și din nou, țările europene trebuie să ajute direct prin depozitarea corectă, dar și prin conservarea și restaurarea obiectelor de patrimoniu. Nu este prea devreme să acționăm în acest sens și cred că lumea culturală asta trebuie să facă pentru a ajuta Ucraina”, a subliniat sibianul.

Răspunde