Mocănița se întoarce pe Valea Hârtibaciului!

Mocănița se întoarce pe Valea Hârtibaciului!

Asociația Prietenii Mocăniței reia cursele turistice cu mocănița pe Valea Hârtibaciului, la sfârșitul acestei săptămâni.

„În lunile martie și aprilie vă așteptăm în fiecare sâmbătă și duminică la ora 14:00 în gara Hosman, cu un vagon închis și încălzit, iar dacă vremea permite, atasăm și un vagon deschis. Locurile sunt limitate, așadar recomandăm achiziționarea biletelor în avans de pe site-ul nostru„, transmit reprezentanții asociației.

Chiar dacă nu au organizat curse cu mocănița pe perioada iernii, Prietenii Mocăniței nu au stat degeaba.

„Motivul principal pentru care ne-am propus să repunem mocănița în circulație este pentru a oferi Văii Hârtibaciului o oportunitate de dezvoltare sustenabilă prin turism, pentru a rupe cercul vicios «turiștii nu vin pentru că nu au ce face – nu creez atracții pentru că nu sunt turiști». De cinci ani deja am reușit să legăm între ele primele două comunități care pot beneficia de afluxul de turiști adus de mocăniță, iar acum facem următorul pas pentru a oferi oportunitatea turismului și altora – ducem mocănița mai departe, și anume de la Hosman la Fofeldea, un tronson de 2,6 km pe care ne dorim să îl repunem în circulație, chiar dacă în primă fază doar pentru drezine, în decursul acestui an. Provocările nu sunt ușoare însă, pe lângă vegetația abundentă, mai lipsesc multe prinderi, câteva șine și… un pod!
La sfârșitul lunii februarie am finalizat prima etapă, defrișarea sectorului la gabarit de drezină, urmând ca în lunile următoare să dezgropăm linia, să schimbăm traverse, să completăm lipsurile (prinderi și șine) și să reconstruim structura podului lipsă. Ne-am distrat mult la defrișare, am făcut chiar și puțină arheologie, descoperind în pădurea de lângă drumul de Fofeldea ruinele fostei toalete a stației Fofeldea, stație desființată în 1965!
Ca de obicei, ne bucurăm întotdeauna de orice mână de ajutor pentru reabilitarea mocăniței hârtibăcene, acesta fiind un proiect de voluntariat”, au mai adăugat aceștia.

Răspunde