Misterul „fierbinte” al dacilor

Misterul „fierbinte” al dacilor

Fabricarea ceramicii dacice, un meșteșug vechi de 2.500 de ani, este subiectul unui fascinant experiment arheologic prezentat de Muzeul ASTRA.

„Muzeul ASTRA este partener în cadrul proiectului RETOLD (2020-2024) co-finanțat de Uniunea Europeană prin intermediul programului Europa Creativă. Proiectul este implementat împreună cu EXARC (Olanda), care este și liderul de proiect, alături de alți patru parteneri europeni: Stiftung Stadmuseum Berlin (Germania), Steinzeitpark Dithmarschen (Germania), Universitat Autónoma de Barcelona (Spania), Nüwa Digital Media Content Production Studios Ltd (Irlanda). O componentă importantă a proiectului o constituie și documentarea meșteșugurilor de odinioară. În cadrul programului de arheologie experimentală, am avut ocazia să documentăm o etapă esențială din meșteșugul olăritului din vremea dacilor și anume arderea în groapă a ceramicii. În cadrul experimentului, au fost utilizate replici ale unor vase ceramice dacice descoperite în cadrul săpăturilor arheologice. Experimentul a fost susținut de colegul nostru dr. Marius Ardeleanu, arheolog la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș”, a explicat Cosmin Călinescu, purtătorul de cuvânt al Muzeului ASTRA.

În spațiul geografic carpato-dunărean, dovezile arheologice demonstrează practicarea olăritului încă din neolitic. Începând cu secolele V-IV (î.Hr.) geto-dacii au produs diferite articole casnice ceramice, folosind pe scară largă roata olarului și cuptorul de ars, inițial de o calitate asemănătoare celor din teritoriul balcanic, iar ulterior prin tehnici superioare, caracteristice civilizației sud-europene grecești și ulterior romane. În perioada Daciei romane, sub influența schimburilor comerciale și culturale tot mai intense, nivelul calitativ al ceramicii a atins apogeul, însă chiar și după retragerea aureliană, sub amenințarea permanentă a migratorilor, practicarea olăritului a continuat artizanal, tehnologia veche a olăriei daco-romane fiind atestată până în secolul VII.

Răspunde