Mascații descind pe străzile din Șura Mare și Hamba

Mascații descind pe străzile din Șura Mare și Hamba

Primăria comunei Șura Mare organizează, la sfârșitul acestei săptămâni, prima ediție a evenimentului “Carnavalul de-altădată”.

În colaborare cu Asociația Șura Mare Culturală, administrația locală și-a propus să readucă la viață tradiția carnavalului dinaintea postului pascal.

“În comunitatea din Șura Mare și Hamba, din vechi timpuri, s-a împământenit un obicei deosebit, preluat de la sași, numit Cârnilej, care se desfășura înainte de începerea Postului Mare, în general, la o săptămână după Cârnilejul organizat de sașii din localitate. Oamenii se împărțeau în «vătășii», iar fiecare vătășie avea un reprezentant care se ocupa de organizarea sărbătorii. Încă din luna ianuarie, își confecționau măști și costume deosebite pentru a putea participa la Cârnilej. După o paradă a costumelor pe ulițele satului, oamenii se întâlneau într-o locație stabilită și petreceau până în zori de zi. Cu timpul, acest obicei a fost dat uitării. Din dorința de a readuce la lumină tradițiile localităților Șura Mare și Hamba și, totodată, dintr-o datorie morală față de comunitate, anul acesta, Primăria comunei Șura Mare, prin Departamentul de Cultură, Tineret și Sport, in colaborare cu Asociația Șura Mare Culturală și cu susținerea întregii comunități, organizează pe 5 și 6 martie, Carnavalul de-altădată, ce se dorește a ajunge în scurt timp o festivitate cu tradiție, un spectacol al costumelor de carnaval, al măștilor și al distracției.

Așadar, pe data de 5 martie 2022, vă invităm să fiți părtași la Cârnilejul de altădată pe străzile din Șura Mare și Hamba, începând cu ora 13.00. În căruțe frumos împodobite, cu fanfară și oameni mascați, alaiul merge pe ulițele satului, strigă, cântă si urează de bine celor ce îi ies in cale. Printre strigături și urale, alaiul îi înștiințează pe localnici că a doua zi, la Căminul Cultural din Hamba, începând cu ora 16.00, se va organiza un carnaval… în regim pandemic și sunt invitați să participe”, anunță organizatorii, într-un comunicat.

Petrecerea se va desfășura la Căminul Cultural din Hamba, duminică, 6 martie, de la orele 16.00, cu muzică, mâncare și voie bună. Participanții sunt invitați să poarte costum de carnaval și mască și să respecte restricțiile sanitare impuse de pandemie.

Răspunde