Invitați din Franța și Germania au participat la ateliere și spectacole de teatru la Sibiu

Invitați din Franța și Germania au participat la ateliere și spectacole de teatru la Sibiu

Două grupuri de tineri din Franța și Germania s-au aflat, zilele trecute, în vizită la Sibiu, în cadrul proiectului european Erasmus +, Open Houses, din care fac parte Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu, Asociația RESET din Sibiu, Association Jeunes à Travers le Monde (Rennes), Théâtre National de Bretagne (TNB), Coop’Eskemm (Rennes), Beyond-Borders (Hamburg), Kampnagel (Hamburg).

Timp de șase zile, invitații francezi, germani și români au avut parte de experimentarea procesului de cunoaștere prin diferite ateliere, prin teatru și cercetare de grup. Aceștia au răspuns la întrebări privind accesibilitatea teatrului, abordarea către public, frecventarea teatrului de către tineri și nu numai, răspunsuri care îi vor ajuta la proiectul cultural pe care îl vor crea în cadrul proiectului. De asemenea, au avut parte de multe clipe împreună, în care, prin bucuria lor și pasiunea pentru lucrurile care îi unesc, au legat prietenii strânse și calde.

Bertille Kapela, manager de proiect Open Houses: „Această săptămână la Sibiu le-a oferit tinerilor posibilitatea să se familiarizeze cu proiectul, să înceapă cercetarea și mai ales să creeze o legătură incredibilă în cadrul grupului. Multă iubire și o mare dorință de a se implica în problema accesului la actul cultural.”

Cu prilejul vizitei la Sibiu, oaspeții străini au avut ocazia să vizioneze avanpremiera spectacolului „Macbeth” al TNRS, să discute și să pună întrebări consultantului artistic TNRS și selecționerului indoor FITS, Vicențiu Rahău, precum și șefului Secției germane TNRS, Hunor Horváth.

Parteneriatul Open Houses (OH) este constituit pentru perioada noiembrie 2021 – mai 2023. Acesta își propune să creeze abordări experimentale ale acțiunii culturale prin cooperare între grupuri de tineri și profesioniști de teatru din Europa. De proiect vor beneficia direct 50 de persoane, iar indirect, cel puțin 600 de persoane.

Răspunde