Ghișeul digital

Ghișeul digital

Proiectul SALT Sibiu: Administrație de calitate, accesibilă locuitorilor prin tehnologie, derulat de Primăria Sibiu cu finanțare din fonduri europene, se concretizează treptat în noi instrumente pe care sibienii le pot utiliza în relația cu municipalitatea sau pe care instituția le va folosi pentru a crește calitatea serviciilor oferite.

La intrarea pentru cetățeni în sediul principal al Primăriei Sibiu din Piața Mare a fost instalat și pus în funcțiune un aparat care va asigura accesul de serviciile Primăriei fără a fi necesar să stați la coadă pentru a ajunge la ghișeu, în fața unui funcționar. După perioada de testare și încărcarea tuturor funcțiunilor, acest ghișeu va sta la dispoziția sibienilor în program non-stop, până atunci fiind disponibil cetățenilor în orele de program ale instituției.

Deocamdată este funcțională componenta de plată a taxelor și impozitelor. Aici puteți plăti peste 100 de tipuri de taxe și impozite, dintre care menționăm:  impozitele pe teren, casă sau mașină, taxa de salubrizare, taxe pentru eliberarea unor documente, taxe de timbru și amenzi.

Astrid Fodor, primar: “Acest ghișeu electronic este o alternativă de a comunica cu Primăria în această perioadă, când legislația impune prezentarea unui certificat verde pentru accesul în sediile Primăriei. Fiind instalat chiar la intrarea în sediu, cetățenii care nu pot prezenta dovada vaccinării, a trecerii prin boală sau a testării pot folosi acest ghișeu.”

Plata se poate face introducând datele personale sau scanând codul de bare de pe decizia de impunere pe care o primiți acasă de la Direcția Fiscală.

Șase pași simpli pentru plată:

  1. Selectați de pe ecran tactil ce impozit sau taxă doriți să achitați
  2. Introduceți cartea de identitate în fanta marcată, pentru a fi scanată
  3. Completați restul detaliilor marcate cu câmpuri roșii; cu tastatura compactă de pe aparat, completarea este simplă
  4. Selectați de pe ecran “Plătește”
  5. Introduceți cardul bancar în fanta marcată și urmați aceiași pași ca pentru orice plată pe care o faceți prin POS
  6. Ridicați chitanța! Este un pas important pentru că nu se emit duplicate și este dovada plății pe care trebuie să o păstrați.

Etapa următoare este adăugarea pe acest terminal a funcției care să permită depunerea de documente. Orice cerere, de la cea pentru certificatul de urbanism și până la solicitările pentru certificate de nomenclatură stradală sau petiții și sesizări, acestea se vor putea introduce în aparat și veți primi număr de înregistrare

În luna decembrie, Primăria Sibiu a semnat două contracte pentru a continua digitalizarea activității instituției: un sistem integrat de management al documentelor din arhiva electronică, respectiv servicii de arhivare electronică și retrodigitalizare. Aceste instrumente sunt de uz intern Primăriei, însă rezultatul pentru sibieni va fi o mai mare rapiditate în accesarea arhivelor de către funcționari și deci un timp mai scurt de procesare a solicitărilor. Termenul de livrare a celor două instrumente este de 6 luni.

Reamintim că, în cadrul acestui proiect, Primăria Sibiu a obținut certificare ISO, atestând astfel că în instituție există procese și proceduri manageriale corecte. De asemenea, dosarele juridice ale Primăriei sunt gestionate electronic din iunie 2020, ceea ce a eficientizat activitatea în acest domeniu. Spre exemplu, termenele date de instanță sunt atent urmărite, iar funcționarii sunt atenționați când se apropie un termen de prezentare în instanță.

Răspunde