Cei care sunt foarte ocupați cu munca sau poate sunt proaspăt părinți nu stau foarte bine la departamentul timp. Să îți faci timp pentru gătit nu e sarcină ușoară, în special pentru gătit ceva sănătos. Aici intervin mesele congelate – pe care le poți pregăti rapid atunci când ai nevoie de ele.
De asemenea, dacă ești preocupat să nu faci risipă, fie din motive ecologice, fie pur și simplu fiindcă ții la bugetul tău, congelatorul te salvează din nou. Românii produc anual zeci de kilograme de risipă alimentară, iar un mod foarte la îndemână pentru a evita risipa este să congelezi produsele pe care știi că nu vei apuca să le consumi la timp.
Află cum poți congela corect alimentele
Nu orice aliment poate fi congelat și fiecare tip de mâncare are un timp de expirare, chiar și în congelator. Află exact care e procedeul de congelare și bucură-te și produsele preferate pentru mai mult timp.
Ce tipuri de alimente nu pot fi congelate?
Majoritatea produselor pot fi congelate, așa că e mai ușor să ții cont de cele pe care să nu le lași în congelator. Acestea sunt: produsele lactate și derivatele lor, sucurile carbogazoase, legumele foarte bogate în apă (castraveți, ridichi), paste sau orez gătit (după decongelare capătă o textură moale, aproape fărâmicioasă), mâncărurile prăjite (cu excepția cartofilor, își pierd textura crocantă).
Sfaturi pentru congelare
Alege fructe și legume cât mai proaspete. Ideea de bază aici este că dacă procedezi altfel, riști ca acestea, în urmă decongelării, să capete o textura diferită, nesatisfăcătoare. Totodată, este bine să le congelezi proaspete, pentru că atunci au o valoare nutritivă crescută.
Pregătește mese și congelează-le
Asta e o tehnică foarte folosită de cei preocupați de a își eficientiza cât mai mult timpul. Există câteva categorii de mâncare pe care le poți găti, răci și congela pentru a te bucura de mese rapide la nevoie. Acestea sunt: supele, tocănițele, lasagna, echilladas și carnea pentru burgeri, pentru a enumera doar câteva.
Cum să eviți risipa alimentară?
Atunci când risipești mâncarea, pierzi bani. Nu mulți oameni iau în considerare acest aspect, iar asta se vede în cifre. Dacă ai cumpărat niște carne cu scopul de a organiza o cină mare, însă afli că o parte din invitați nu vor mai putea veni, atunci nu are sens să gătești tot ce ai cumpărat – cel mai probabil se va risipi. Folosește congelatorul pentru a stoca surplusul.
Încearcă să fii în permanență conștient de consumul real al tău sau familiei tale și apelează cu încredere la congelator. Dacă îți propui să faci un obicei din asta, vei vedea curând că vei eficientiza mult gătitul și vei beneficia de mai mult timp pentru a face ceea ce iubești.