Corneliu Bucur, fostul director al Muzeului ASTRA, a încetat din viață

Corneliu Bucur, fostul director al Muzeului ASTRA, a încetat din viață

Muzeul ASTRA este în doliu pentru trecerea în neființă a celui ce a condus instituția aproape două decenii, Corneliu Ioan Bucur.

„Conducerea și echipa Muzeului ASTRA își exprimă profundul regret pentru trecerea în neființă a domnului profesor universitar doctor Corneliu Ioan Bucur, omul care a condus instituția noastră timp de aproape 20 de ani. Este o pierdere imensă pentru Sibiu, pentru România și pentru tot ceea ce înseamnă cultură, tradiții și identitate națională!
Domnul prof.univ.dr. Corneliu Bucur s-a născut la 25 aprilie 1942, în Mediaș, și a urmat cursurile Universității «Babeş-Bolyai» din Cluj, Facultatea de Istorie-Filozofie, secţia Istoria Veche a României. După absolvire a lucrat ca supraveghetor la Secţia de Artă Populară a Muzeului Brukenthal, după care a fost promovat ca muzeograf şi muzeograf principal, şef de secţie. De la 1 august 1969 preia conducerea Muzeului Tehnicii Populare. De la 1 august 1969 preia conducerea Muzeului Tehnicii Populare. Domnul prof.univ.dr. Corneliu Ioan Bucur a fost director general din 1992 până în 2009 la Muzeul Civilizaţiei Populare Tradiţionale «ASTRA» Sibiu, devenit Complexul Naţional Muzeal ASTRA din Sibiu în anul 2001.
De asemenea, domnul prof.univ.dr. Corneliu Bucur a ocupat funcțiile de asistent universitar la Facultatea de Istorie, Litere şi Drept din Sibiu la cursul de Etnografie ţinut de profesorul Cornel Irimie în anii ’70, profesor universitar (din septembrie 1998) la Catedra de Etnologie-Sociologie a Universităţii «Lucian Blaga» Sibiu. Totodată a fost membru în numeroase comisii naţionale şi internaţionale de antropologie, etnografie şi folclor și a obţinut titlul de Doctor în istoria culturii cu teza «Introducere la istoria civilizaţiei tehnice populare din România» (1981). O altă distincție importantă obținută este premiul EMYA (European Museum of the Year Award), în anul 1993.
Corneliu Ioan Bucur a avut o viață în slujba culturii! Va rămâne veșnic legat de Muzeul ASTRA prin ridicarea lui la nivelul muzeelor europene de profil.
Muzeul ASTRA va duce mai departe nobila moștenire lăsată de domnia sa.
Odihnească-se în pace!”, a transmis Muzeul ASTRA.

UN ULTIM OMAGIU. Slujba de înmormântare va avea loc astăzi, 5 martie, la ora 13:00, la Biserica Greco-Catolică de pe strada Cristian.

„A fost un vizionar, un lider”

Consiliul Județean Sibiu și președintele Daniela Cîmpean au transmis condoleanțe familiei.
„Am primit cu tristețe vestea că domnul Corneliu Bucur a trecut la cele veșnice. Ne amintim de activitatea sa în Consiliul Județean Sibiu, în calitate de consilier județean, dar și de munca asiduă depusă pentru Muzeul Astra, care a devenit, sub conducerea sa, Complexul Național Muzeal ASTRA.
Corneliu Bucur a fost o voce puternică în toate pozițiile profesionale pe care le-a onorat. Ne amintim de pasiunea, perseverența și, uneori, vehemența cu care își susținea proiectele și le ducea la îndeplinire. A fost un om de cultură efervescent, cu idei inovatoare. A fost un vizionar, un lider, și a pledat la toate forurile ca ideile sale să prindă contur.
Sunt memorabile luările sale de poziție în plenul ședințelor Consiliului Județean Sibiu, retorica cu care ne fascina, argumentele ample cu care venea în fața aleșilor județeni.
A fost o provocare, dar și o bucurie pentru mine să colaborez îndeaproape cu domnul Corneliu Bucur, în perioada când am condus Comisia de cultură din cadrul CJ Sibiu. Îi vom păstra o amintire vie, învățând de la el ce mult contează să trăiești și să muncești cu pasiune, să îți menții energia creatoare până la anii senectuții.
Dumnezeu să îl odihnească în pace!”, spune Cîmpean.
„Profesorul Corneliu Ioan Bucur ne-a părăsit! Vom simți lipsa discursului său înalt și ideile legate obsedant de originea, evoluția și viitorul poporului nostru. Noi, cu toții, îi suntem recunoscători și îi păstrăm respectul cuvenit. Dumnezeu să-l odihnească în pace!”, este mesajul prof. univ. dr. Sabin Adrian Luca, managerul Muzeului Național Brukenthal.

Răspunde