Cercetătorii Muzeului ASTRA au petrecut 247 de zile pe teren într-un an pandemic

Cercetătorii Muzeului ASTRA au petrecut 247 de zile pe teren într-un an pandemic

Pandemia nu i-a oprit să-și facă datoria! Anul trecut, în plină pandemie, cercetătorii Muzeului ASTRA au cercetat peste 60 de localități, iar experiența dobândită este neprețuită.

Unul dintre arealele rurale cercetate minuțios este Ținutul Crișenilor din Munții Apuseni, unde își are obârșia Ciprian Anghel Ștefan, managerul Muzeului ASTRA.

„În zona munților Apuseni, mai exact în Ținutul Crișenilor (nordul județului Hunedoara și nord estul județului Arad), zona rurală prezintă încă elemente nealterate ale unei arhitecturi vernaculare demult apuse în alte zone din România. Șurile cu două grajduri construite din lemn de fag cioplite în patru fețe, cu barda curbă, încheiate la capete în semicoadă de rândunică și fixate median cu cuie din lemn de frasin, domină așezările de la poalele străjerilor montani. Ele sunt construcții zvelte prin acoperișul înalt, în patru ape, cu învelitoarea din paie de alac, călcate și completate cu lemn de jneapăn, erau la o oarecare distanță de casa de locuit, fiind de fapt amplasate aproape de zona cu mult nutreț pentru animale.

Locurile – delnițele – erau bine delimitate, iar drumul de acces era mărginit de pietre de hotar ca nu cumva carele să strice «râtul» bine îngrijit mai ales primăvara, ca iarba să iasă cât mai repede. Pâraiele care răsăr când sunt ploi torențiale sunt curățate, ca nu cumva șuvoiul de după furtună să primejduiască gospodăria din proximitate.

Anul trecut, în plină pandemie, pentru a identifica valorile culturale din țara noastră, personalul de specialitate din Muzeul ASTRA a întreprins cercetări de teren timp de 247 de zile în 62 de localități. Pentru că ASTRA înseamnă cunoaștere! Peisajul cultural este modelat în fiecare anotimp de factorul uman. De aici ne inspirăm, din ruralitatea României, pentru pregătirea minuțioasă a muzeului pentru noul sezon!”, spun reprezentanții instituției.

Răspunde