Uleiul volatil de pin, util în afecțiunile căilor respiratorii

Uleiul volatil de pin, util în afecțiunile căilor respiratorii

Uleiul volatil de pin (Pini sylvestris aetheroleum) poate fi folosit cu succes pentru tratarea multor afecțiuni respiratorii, dar și reumatice.


Date despre originea și răspândirea plantei

Pinul (Pinus sylvestris) aparține Familiei Abietaceae și este răspândit în flora spontană din emisfera nordică. Uleiul volatil de pin se obține prin distilarea cu vapori de apă a ramurilor tinere cu frunze aciculare.

Principii active

Uleiul volatil este incolor sau slab gălbui și are miros proaspăt, balsamic specific frunzelor de pin. Principalele substanțe din compoziția uleiului volatil sunt: alfa și beta pinenul (60-70%), limonenul, borneolul, camfenul și terpinolul.

Utilizare terapeutică

Uleiul volatil de pin intră frecvent în compoziția unor preparate aromaterapeutice, sub formă de aerosoli, în tratamentul unor afecțiuni ale căilor respiratorii (faringite, laringite, traheite, bronșite, traheo-bronșite, tuse de diverse etiologii, răceli și gripă). O bună aplicabilitate a acestui ulei volatil este în atenuarea durerilor musculare și articulare, afecțiunilor reumatice, când se poate folosi sub formă de uleiuri de masaj, unguente, geluri sau creme.

Asocieri

Uleiul volatil de pin se poate asocia cu cel de rozmarin, eucalipt, arbore de ceai, mentă, lavandă ș.a.

Recomandare de lectură: “Aromaterapia – metodă naturală eficientă pentru prevenirea și tratarea unor boli”

Răspunde