Sibiul nu l-a uitat pe Gojdu

Sibiul nu l-a uitat pe Gojdu

Marele mecena Emanuil Gojdu a fost omagiat la Sibiu, astăzi, în ziua care s-au împlinit 152 de ani de la trecerea sa la cele veşnice.

Slujba de pomenire a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, în faţa statuii marelui filantrop din Parcul „ASTRA” din Sibiu. În soborul slujitor s-au aflat vicarul-administrativ al Arhiepiscopiei Sibiului, arhimandritul Ioachim Tomoiagă, pr. prof. univ. dr. Aurel Pavel de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Şaguna” din Sibiu şi consilierul cultural al eparhiei, pr. lect. univ. dr. Emanuel Tăvală.

Au participat la eveniment cadre didactice universitare, directorul Direcției Județene pentru Cultură Sibiu, Dan Nanu, directorul interimar al Bibliotecii Judeţene „ASTRA” Sibiu, Mihail Cruciat, precum şi alți oameni de cultură.

Datorie sfântă

După slujba de pomenire, ierarhul a subliniat dragostea marelui filantrop pentru poporul român şi datoria Bisericii de a-i cinsti memoria. „Ne-am împlinit astăzi o datorie sfântă faţă de cel mai mare filantrop al nostru, care şi-a dăruit toată dragostea lui şi tot ce a agonisit el în viaţa lui unei lucrări filantropice, culturale, spirituale, religioase, prin ceea ce a lăsat el ca moştenire, Fundaţia Gojdu. A rânduit Dumnezeu să se nască în 9 februarie şi să treacă la cele veşnice în 3 februarie. Iată că avem acum 152 de ani de la trecerea sa la cele veşnice şi 220 de ani de la naşterea sa. Datoria noastră este de a încerca de a recupera ce se mai poate recupera din moştenirea sa. Credem că, de acolo de unde este el, unde Dumnezeu i-a răsplătit toată dragostea sa, ne va ajuta, ne va călăuzi, în aşa fel să putem să continuăm lucrarea sa”, a spus mitropolitul Ardealului.

Votat cel mai mare filantrop român mirean în cadrul Campaniei naţionale „10 mari filantropi”, iniţiată de Arhiepiscopia Sibiului în anul 2020, Emanuil Gojdu şi-a lăsat întreaga sa avere dobândită în timpul carierei de avocat fundaţiei care îi poartă numele, pentru a susţine tinerii români din Transilvania şi Ungaria cu burse de studii.

Răspunde