Astăzi vorbim despre „unul din cele 486 deserturi favorite” ale bucătarului sibian Bogdan Roman.
Chef Bogdan a prezentat rețeta pas cu pas pe blogul său culinar.
Papanași
Ingrediente:
- 1 kg brânză de vaci proaspătă şi bine scursă
- 0,5-1 kg făină
- 4-5 ouă
- 1 linguriţă cu vârf bicarbonat de sodiu
- 3-4 linguri zahăr
- 2 plicuri zahăr vanilat sau seminţele de la un baton de vanilie
- coaja rasă de la o lămâie
- zeama de la o lămâie
- un praf de sare (1/2 linguriţă)
- 0,5-1 l ulei pentru prăjit
- 500 g smântână
- un borcan de dulceaţă din fructe acrişoare şi cu sâmburi (afine, mure, căpşuni)
Mod de preparare:
- Într-un vas încăpător punem întreaga cantitate de brânză, ouăle, coaja rasă de la o lămâie, zahărul, sarea şi bicarbonatul stins în prealabil în zeama de la o lămâie. Pentru stingerea bicarbonatului, punem bicarbonatul praf într-un pahar sau cană mai mare şi adăugăm zeamă de lămâie puţin câte puţin, amestecând în timp ce adăugăm. Dacă nu avem lămâie, putem folosi cu succes 2-3 linguri de oţet.
- Amestecăm bine compoziţia şi, când s-a omogenizat, adăugăm făină şi începem să o frământăm adăugând câte un pic de făină până ce obţinem un aluat omogen de consistenţă moale (apropiat de consistenţa aluatului de pâine) şi lipicios. Când aluatul a devenit omogen, îl acoperim cu o folie subţire de plastic (folie de bucătărie) şi îl lăsăm la frigider 2-3 ore. Această operaţie nu este obligatorie. Aluatul astfel preparat se poate ţine la frigider 3-4 zile fără probleme. Important este să fie bine „învelit” astfel ca aerul să nu pătrundă la aluat, pentru că în caz contrar, îl va usca.
- Cu ajutorul făinii, vom modela din acest aluat „gogoşele” ceva mai mari decât o minge de ping-pong. După ce am format gogoşica rotundă, o presăm cu palma şi în mijlocul ei facem o adâncitură folosind degetul arătător. Lărgim uniform acea gaură. De asemenea, mai facem nişte „mini-biluţe” de mărimea unei monede de 5 bani, dar care vor rămâne rotunde. Acelea vor deveni moţul papanaşului.
- Într-un vas larg şi adânc (preferabil friteousa) punem uleiul la încins la foc mediu. Când este încins uleiul (putem proba cu o firimitură din aluat), scufundăm în el papanaşii formaţi anterior. Trebuie să se prăjească încet la foc mic spre mediu, pentru a nu rămâne cruzi la mijloc. Atenţie, dacă focul este prea mic, papanaşii se vor îmbiba cu ulei! Papanaşii se prăjesc până capătă o culoare arămie.
- Se scot din uleiul încins, se lasă un minut la scurs şi se pot monta pe farfuria de desert. Înainte de a-i servi, punem câte 4-5 linguriţe de smântână şi 4-5 de dulceaţă pe fiecare papanaş, iar pentru design putem folosi puţin zahăr pudră presărat, o felie de portocală şi o crenguţă de mentă.
- Serviţi calzi şi cu plăcere!