Trei meșteri specializați în construcții, împreună cu o echipă de la Muzeul ASTRA, au învățat să pună în valoare meșteșugurile tradiționale printr-un schimb de experiență cu partenerii norvegieni.
Experiența dobândită este aplicată de Muzeul ASTRA în cadrul proiectului care vizează reabilitarea Casei Artelor și transformarea acestui monument în Centru de Activități și Resurse Regionale.
Specialiștii Muzeului ASTRA, împreună cu trei meșteri specializați în construcții tradiționale și un reprezentant al partenerului din România, Future Capital, au participat la cea de-a doua sesiune bilaterală de lucru din Norvegia, între 12 și 20 februarie, organizată de partenerii de la Museene i Sør-Trøndelag (MiST).
Colaborarea cu partenerii Muzeului ASTRA din Norvegia s-a concretizat într-o nouă serie de ateliere axate pe meșteșuguri, pe restaurarea patrimoniului și pe comunicarea acestuia prin acțiuni educaționale. Au fost abordate teme legate de antreprenoriatul în domeniul cultural, de formarea resursei umane în domeniul restaurării, de implicarea meșterilor în refacerea și punerea în valoare a patrimoniului construit.
Utilizarea resurselor locale autentice, susținerea comunităților de către muzee, dezvoltarea de conținuturi educaționale au fost, de asemenea, abordate în cadrul sesiunilor de lucru comune.
„Una dintre activități a adus împreună meșterii din ambele țări și specialiștii muzeali în crearea unui program educațional pentru două grupuri de elevi de clasa a VI-a. Copiii au fost entuziasmați să lucreze împreună și să folosească instrumentar autentic specific în prelucrarea lemnului. Noi am fost martorii unui model de succes și am primit încă o confirmare că între generația tânără și meșteșuguri tradiționale pot fi create punți, acestea din urmă dovedindu-se relevante și în contextul contemporan”, au explicat reprezentanții Muzeului ASTRA.
Din delegația sibiană au făcut parte managerul Ciprian Anghel Ștefan, directorul general adjunct Ovidiu Baron, directorul de marketing Mirela Iancu, directorul Muzeului în aer liber, Lucian Robu.
“Restaurarea și revitalizarea monumentului istoric Casa Artelor – Centru de activități și resurse regionale (C.A.R.R.)” este un proiect finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021 în cadrul Programului RO-CULTURA, implementat de către Muzeul ASTRA în parteneriat cu SC Future Capital SRL (România) și Mussene I Sor Trondelag din Trondheim (Norvegia), în perioada 1 octombrie 2020 – 31 martie 2024. Acesta are o valoare totală de 2.476.991,74 euro, valoare finanțării nerambursabile fiind de 1.939.335,35 euro.
În cadrul aceluiași proiect, Ciprian Ștefan și echipa sa au participat la un workshop de restaurare în Norvegia, în octombrie 2021.