Junii Sibiului, ambasadori culturali ai României la expoziția mondială din Dubai

Junii Sibiului, ambasadori culturali ai României la expoziția mondială din Dubai

La invitația Ministerului Afacerilor Externe, Ansamblul Folcloric Profesionist „Cindrelul-Junii Sibiului” va lua parte la ceremoniile organizate cu prilejul Zilei României la Expo 2020 Dubai și va susține spectacole în perioada 27 februarie – 9 martie.

Cea mai veche formație de dansuri populare din România îşi reafirmă statutul de emblemă a Sibiului, cu ocazia expoziţiei mondiale din Dubai.

Obiceiuri și jocuri populare incluse în patrimoniul UNESCO

În onoarea Zilei României la Expo Dubai, în data de 28 februarie, Junii vor susține un spectacol extraordinar în Dubai Millennium Amphitheatre, un spațiu special dedicat de organizatori pentru reprezentații culturale de excepție. Conceptul artistic, semnat de Silvia Macrea, cuprinde obiceiuri şi dansuri populare de pe tot cuprinsul țării, piese vocale şi instrumentale de mare valoare; nu vor lipsi jocurile feciorești și Călușul oltenesc, incluse în Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității UNESCO, și „Rapsodia Română” a lui George Enescu. Marți, 1 martie, Junii Sibiului vor lua parte la ceremoniile oficiale organizate cu prilejul Zilei României la Expo Dubai și vor oferi incursiuni în folclorul românesc prin tablouri muzical-coregrafice reprezentative pentru marile zone etnofolclorice ale țării. De asemenea, artiștii sibieni vor performa într-o serie de microspectacole în cadrul evenimentelor culturale desfășurate în diferite spații din cadrul Expo Dubai: în Pavilionul României, pe Earth Stage și pe Nation Stage. Astfel, ei vor fi promotori ai României prin spectacole folclorice, iar judeţul Sibiu va fi cunoscut ca destinaţie turistică și spaţiu al conservării specificului cultural.

Silvia Macrea, manager CJCPCT „Cindrelul-Junii” Sibiu: „Invitația primită din partea Ministerului de Externe ne onorează, mai ales că aceasta este cea de-a treia prezență a ansamblului nostru la o expoziție mondială, după participările la Expo Milano 2015 și Expo Hanovra 2000. Dorim să arătăm lumii întregi cât de frumoasă și bogată este ţara noastră, prin prisma cântecelor, a obiceiurilor şi a jocurilor populare.”

Expo Dubai se desfășoară în perioada 1 octombrie 2021 – 31 martie 2022, sub genericul „Connecting Minds, Creating the Future”. Pentru prima oară în istoria expozițiilor mondiale, fiecare țară participantă deține un pavilion propriu, cel al României având ca punct central conceptul “New Nature”.

Răspunde