Amatorii de drumeție se pot aventura și iarna pe traseul care duce la ruinele cetății dacice din apropierea satului Tilișca.
Străvechea fortificație de pe dealul Cățânaș este în grija unei asociații a pasionaților de istorie, care se ocupă de conservarea ruinelor, cercetări arheologice și promovarea turistică a singurei cetăți dacice cunoscute de pe teritoriul județului Sibiu.
Priveliște minunată
„Traseul cetății dacice este relativ ușor și poate fi parcurs chiar și iarna, cu sau fără ghid. Pornind de la indicatorul din Tilișca, turiștii trebuie să urmeze drumul și ajung la turnul locuință în aproximativ 15-20 de minute. Traseul nu se oprește la turn. Am curățat platoul și cea mai mare parte a valului 2 de apărare. Se urcă la turnul 1, se continuă spre turnul 2 cu un punct de belvedere între ele, apoi se coboară la poarta 2 și se urmează valul de apărare, intersectând poarta 1 și se ajunge pe platou. Aici priveliștea este minunată. Se traversează platoul și se ajunge din nou la turnul locuință, după care pe drumul cunoscut înapoi la mașină”, descrie Christian Kaiser, din partea Asociației „Cetatea Dacică Tilișca” Sibiu.
Vestigii din Epoca Fierului
Cea mai veche locuire a dealului Cățănaș a fost documentată arheologic în prima vârstă a fierului, civilizația Hallstatt, fazele în secolele XII-VII î.Hr. Atunci a fost ridicat și primul sistem de fortificare, constând din valul exterior al cetății. După o întrerupere de câteva secole, cetatea avea să fie din nou locuită de daci, începând cu secolul al III-lea î.Hr. Din secolul I î.Hr., sistemul de apărare fortificat moștenit de la cetatea hallstattiană a fost refăcut și amplificat, prin consolidarea și înălțarea bordurii platoului superior. A mai fost amenajată o altă intrare „în clește”, pe latura nord-vestică. De asemenea, a fost construit și turnul locuință și au fost amenajate zeci de terase, în principal pentru apărare, dar și pentru locuire. Cetatea devine astfel un centru fortificat al statului dac, cu o activitate meșteșugărească remarcabilă. Fortificaţia a dăinuit până în timpul războaielor daco-romane de la începutul secolului al ll-lea d. H. Ea a fost descoperită în anul 1957.
Traseul turistic a fost amenajat anul trecut, prin proiectul „Măsuri de revitalizare și protejare a Cetății dacice de la Tilișca”, finanțat în cadrul programului Anii Drumeției. „Pe lângă șantierele școală de arheologie pentru elevi, igienizare, amplasarea de panouri informative și tipărire de broșuri și cataloage, am reușit si amenajarea și marcarea unui traseu tematic. A fost mult de lucru, dar cofinanțați și sprijiniți de Consiliul Județean Sibiu, în parteneriat cu Muzeul Național Brukenthal, Primăria comunei Tilișca, Primăria orașului Săliște și de un grup de prieteni, am reușit. Le mulțumim tuturor pe această cale și vă invităm să vizitați cetatea. Pe lângă informațiile istorice, peisajul deosebit și aerul curat, veți putea folosi în siguranță noul traseu”, transmit cei de la Asociația „Cetatea Dacică Tilișca”.