Carnaval la Filarmonică

Carnaval la Filarmonică

În perioada 10-14 februarie, petrecem împreună pe ritmuri și armonii care ne poartă din Târgul Moșilor până-n New Orleans, împreună cu Orchestra simfonică a Filarmonicii de Stat Sibiu, Old Dixieland Band Timișoara, Viorica Pintilie & Band, actorii Cristian Iacob și Gabriela Iacob și mulți alți invitați-surpriză.

Conceptul artistic al celei de-a treia ediții a Carnavalului Filarmonicii îi aparține pianistului Sorin Petrescu. „Carnavalul s-a conturat de sute de ani (și continuă s-o facă) drept o definire a extremelor umane prin artă stradală. Apropiindu-se de perioada austerității (sau chiar ascezei) presupusă de postul Paștilor, oamenii simt nevoia de exuberanță, de manifestări comunitare pline de culoare, veselie, îndrăzneală. Par hotărâți să-și consume toate aceste resurse «acum ori niciodată». Cei mai sobri din fire să nu se grăbească a blama acest fel de manifestare! E omenească și e sinceră!”, spune acesta.

Avanpremiera anului 2022

„Înainte de greaua încercare a postului Paștelui, trebuie să avem un Carnaval de pomină. Anul acesta, Carnavalul Filarmonicii rezumă activitatea întregului an. Dixieland-ul anunță Zilele Muzicale Româno-Americane, concertele pentru copii – preocuparea noastră pentru modelarea societății, vocea de jazz a Vioricăi Pintilie prefațează Sibiu Opera Festival. Dragul nostru pianist, Sorin Petrescu, cântă despre concursul «Carl Filtsch». Nu-l ratăm pe veșnicul îndrăgostit, actorul Cristian Iacob, împreună cu soția sa Gabriela.
Pianist cu o carieră de peste patru decenii, doctor în muzicologie și – din fericire – un vechi prieten al Filarmonicii sibiene, Sorin Petrescu semnează conceptul artistic al Carnavalului pentru care îi mulțumesc!
Pentru mine, începutul de an este bivalent, fiind bilanțul realizărilor precedente – succesul primilor trei ani sibieni – și, în același timp, anunțul promisiunilor viitoare. Coincidența face ca, pe 14 februarie, să aflăm dacă relația dintre mine și Sibiu va continua sau nu, dar totuși, este Ziua Îndrăgostiților. Vă așteptăm mascați la Carnaval!” transmite dirijorul Cristian Lupeș, managerul Filarmonicii de Stat Sibiu.

Centrul de greutate al programului special pregătit de Filarmonica de Stat Sibiu va fi concertul „D’ale Carnavalului”, cu lucrări de Andrei Tănăsescu, Laura Manolache, Ioan Dobrinescu, Leonard Dumitriu, Julius Fucik, unele dintre acestea fiind prezentate chiar în primă audiție absolută. Concertul de joi, 10 februarie, ora 19.00, de la Sala Thalia, va fi dirijat de Tiberiu Dragoș Oprea. Evenimentul se va bucura și de participarea actorilor Cristian Iacob și Gabriela Iacob, dar și a unui grup coral bărbătesc, dirijat de pr.lect.dr. Dan Alexandru Streza de la Facultatea de Teologie din Sibiu.

Vineri, 11 februarie, la Sala Thalia, este Carnaval pentru copii. Organizatorii au pregătit concerte educative interpretate de soliștii Sorin Petrescu – pian, Dorin Cuibariu – clarinet și Doru Roman – percuție, împreună cu o viitoare stea a scenei sibiene, micul muzician Gabriel Tudor Radu. Seara de vineri aduce o călătorie peste Ocean, la New Orleans Carnival. De la ora 19.00, scena Sălii Thalia le aparține celor de la Old Dixieland Band Timișoara (Dorin Cuibariu – clarinet, Gabi Bokor – trompetă, Emanuel Sărăcuți – trombon, Florin Lupulescu – contrabas, Sorin Petrescu – pian, Doru Roman – tobe), care ne propun o muzică specifică genului Dixieland.

„În SUA – statul Louisiana și în special în New Orleans, în carnaval, toate sunt amplificate de mixtura culturilor conviețuitoare: engleză, franceză, africană, creolă, hispanică… De o sută de ani și mai bine, acolo se cântă jazz-ul începutului de secol XX – stilul Dixieland. Este greu de imaginat o muzică mai optimistă, mai tonică, mai empatică. Noi, formația Old Dixieland Band, o vom aduce la Sibiu, nu pe străzi, ce-i drept, ci la intersecția tuturor străzilor culturii sibiene, adică pe scena Filarmonicii. Va fi, cum se și cuvine, un spectacol cu tot ce trebuie! Vineri, 11 februarie! Puteți să veniți? Puteți să nu veniți?” este mesajul pianistului Sorin Petrescu pentru publicul din Sibiu.

Pe muzică jazz într-o ipostază „groovy” oferită de Viorica Pintilie & Band, luni, 14 februarie, suntem așteptați la „Carnaval pentru îndrăgostiți”, începând cu ora 19.00, la Sala Thalia.

Biletele au fost puse în vânzare la casa de bilete a Filarmonicii de Stat Sibiu și pe iabilet.ro la prețuri cuprinse între 10 și 40 lei.

Pentru prima oară la Filarmonică, sibienii au ocazia să își confecționeze măștile de carnaval sub îndrumarea unor artiști voluntari. Atelierele creative pentru copii și adulți se desfășoară în perioada 2-9 februarie, cu înscriere prealabilă la telefon 0727.031.411.

Răspunde