Ateliere creative de Mărțișor, pentru prima dată la Muzeul ASTRA

Ateliere creative de Mărțișor, pentru prima dată la Muzeul ASTRA

Muzeul ASTRA organizează în perioada 26-28 februarie evenimentul „Mărțișorul. Ateliere creative”.

În aceste zile, vor fi 25 de ateliere și standuri special amenajate cu tematica mărțișorului, la Târgul de țară din Muzeul în aer liber. Printre ele vom găsi atelierele de confecționat mărțișoare din lână vopsită natural, inspirate de natură, din materiale prietenoase cu mediul, mărțișoare cu semințe, mărțișoare cusute pe material textil, mărțișoare din piele pictată sau mărțișoare din ceramică pictată. Vizitatorii vor putea să se implice în aceste ateliere interactive și să-și facă propriile mărțișoare după preferințe.

„În prima ediție a evenimentului Mărțișorul. Ateliere creative la Muzeul ASTRA ne dorim să promovăm în rândul publicului meșteri, artizani și producători locali care reliefează minunata tradiție a mărțișorului. Vrem să le oferim celor interesați atât alternative tradiționale, cât și interpretări moderne, sustenabile, în aceste ateliere creative, pentru achiziția de mărțișoare și mici cadouri pentru cei dragi. Vizitatorii, cu mic, cu mare, își pot produce propriul mărțișor, utilizând materiale prietenoase cu mediul. Între timp, aceștia pot afla povești legate de tradiția Mărțișorului, așa cum este cunoscută astăzi. Șase muzeografi din Muzeul ASTRA vor fi aici în cadrul acestor ateliere. Practicile culturale asociate Mărţişorului au fost înscrise de UNESCO, în anul 2017, în Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanităţii, în urma candidaturii unui dosar multinațional (România, Bulgaria, Macedonia și Republica Moldova). Simbol al primăverii și al protecției în satul tradițional, Mărțișorul împletește două importante elemente: puritatea – prin culoarea albă și vitalitatea – prin culoarea roșie. Luna martie este reprezentată de momentul în care natura renaște, aducând înapoi frumusețe, iubire și căldură. Omenii obișnuiau să își dăruiască mărțișoare sub funcția magică de a purta noroc și a aduce sănătate”, a declarat muzeograful Ancuța Ilie.

De asemenea, vor fi prezenți șapte meșteri, artizani și artiști, dar și șapte producători din domeniul gastronomiei, care vor veni la Târgul de țară cu patiserie artizanală, siropuri și dulcețuri din Mălâncrav, miere și produse din miere, pâine și gogoși.

Activitățile vor avea loc între orele 10.00 și 17.00.

Toate evenimentele din programul Muzeului ASTRA sunt organizate în conformitate cu normele sanitare recomandate de autorități pentru combaterea răspândirii virusului SARS-CoV-2.

Răspunde