20 ianuarie este Ziua Iubitorilor de Brânză, iar studiile arată că 4 din 10 români consumă zilnic brânzeturi, cele mai îndrăgite fiind telemeaua și cașcavalul.
„Există puţine alimente care au o istorie la fel de bogată şi de extravagantă ca brânza. Unele regiuni de pe glob sunt extrem de protectoare şi de mândre când vine vorba despre brânzeturile pe care le produc şi foarte scrupuloase în ceea ce priveşte ingredientele şi tehnicile folosite”, notează portalul daysoftheyear.com.
Nationaldaycalendar.com scrie că primele dovezi ale producerii brânzei datează de mai bine de 7.000 de ani.
Județul Sibiu este binecunoscut în toată țara pentru tradiția oieritului, iar mai nou brânzeturile noastre sunt apreciate și în Europa. Telemeaua de Sibiu a devenit, în octombrie 2019, un produs protejat la nivel european. Cu o tradiție îndelungată și păstrată cu sfințenie, ea se obține din lapte de oaie crescută pe pajiștile înalte din Mărginimea Sibiului. Telemeaua proaspătă are un gust dulce, dar în același timp ușor sărat, care devine mai intens și suculent pe măsură ce brânza se maturează.
„De la brânzeturile Roquefort maturate în peşteri, brânza putrezită casu marzu, la brânza cheddar sau mozzarella, pe glob există cel puţin 2.000 de varietăţi de brânzeturi, iar Ziua pasionaţilor de brânzeturi (#CheeseLoversDay), celebrată pe 20 ianuarie, este un prilej de a sărbători această diversitate culinară uimitoare. Nu este însă rezervată doar connoisseur-ilor cu gusturi exotice, ci se adresează oricărei persoane dornice să deguste noi sortimente de brânzeturi”, informează Agerpres.