Sebeșu de Jos, satul-icoană din Țara Oltului, este unic în țară printr-un obicei de iarnă care demonstrează puterea unei comunități unite.
Cunoscută astăzi drept una dintre ultimele vetre de boștinari din România, mica localitate cu doar 500 de locuitori este un exemplu pentru practicarea meșteșugurilor tradiționale, dar și pentru obiceiurile pe care le respectă nu doar cei mai în vârstă, ci și „junii” a căror misiune este să le transmită următoarelor generații.

O astfel de tradiție nemaiîntâlnită în România se practică la marile sărbători, când tinerii îi colindă pe gospodarii ce poartă nume de sfinți. Le cântă „Ziorile”, ba chiar le scriu pe porți câteva urări frumoase, ca să le meargă bine tot anul!
„În seara de ajun de Anul Nou, feciorii cântă Ziorile la casele unde sunt feciori, fete sau bărbați care poartă numele de Vasile și le lasă pe poartă mesajul. Cu acest cântec se umbla de la Sf. Nicolae, apoi la Sf. Ștefan, Sf. Vasile, Sf. Ioan și la Sf Gheorghe pe la cei ce poarta numele amintite. Dar doar de Anul Nou se scrie pe poartă”, explică Elena Mangu, viceprimarul comunei Turnu Roșu, pentru „Strada Cetății”.