Udatul Ionilor are viitor la Tălmăcel

Udatul Ionilor are viitor la Tălmăcel

Întrerupt o singură dată în ultima sută de ani, obiceiul Udatului Ionilor revine, spre bucuria comunității din Tălmăcel și a turiștilor.

Mâine, 7 ianuarie, în jurul orei 12.00, în centrul satului Tălmăcel se va desfășura un obicei unic în țară.

„Anul acesta, sărbătoarea noastră, Udatul Ionilor, va fi una ‘dublă’, pentru a arăta tuturor că lipsa obiceiului anul trecut nu a făcut decât să ‘stimuleze’ puțin tinerii din sat. Se pregătesc nu mai puțin de 8-9 cai şi un car, cu aproximativ zece perechi de juni şi junese. Felicitări tuturor celor care se implică, de la feciori, fete, părinți, până la autoritățile locale! Mai rămâne ceva de făcut. Să încercăm să fim cât mai mulți participanți, de aici de la noi, din sat, din Tălmaciu, pentru că ei, tinerii noştri, se pregătesc în primul rând pentru noi, apoi pentru a arăta celorlalți că, la Tălmăcel, Udatul Ionilor are viitor”, a scris preotul Nicolae Popa pe grupul de Facebook al localnicilor din Tălmaciu, Tălmăcel și Colonia Tălmaciu.

Veselie și emoție

În ziua Sf. Ioan Botezătorul, de cum se ivesc zorile, întregul sat vuieşte a sărbătoare. După slujba religioasă, porneşte spre râu alaiul format din feciori călări ce poartă steaguri tricolore, copii şi juni îmbrăcaţi tradiţional, un car alegoric tras de boi împodobiţi cu ţesături şi mărgele şi mai în urmă, măgăruşii cu moşul şi baba din paie.

Ajunşi la râu, pe versuri tradiţionale, junii îi udă, rând pe rând, pe primar, preot, apoi pe toţi ce poartă numele de Ion. Şi, pentru a uita de gerul de afară, Ionii udaţi sunt răsplătiţi cu colaci, vin şi ţuică. Sărbătoarea continuă apoi pe uliţele strâmte ale satului cu dansuri şi cântece specifice locului.

Se spune că râul Tălmăcel nu îngheaţă niciodată, oricât ar fi gerul de aspru şi zăpada de groasă.

Documente vechi arată că dorinţa includerii în alai a cailor şi a boilor înjugaţi la carele împodobite cu crenguţe de brad, cu ţoale şi cu panglici colorate, ar fi aparţinut sătenilor plecaţi în cătănie în oastea împăratului de la Viena. Se mai spune, de asemenea, că mult mai-nainte de anul consemnat în scris al obiceiului, adică 1906, pe locul în care mai dăinuie casa de locuit cu numărul 287 ar fi existat o cârciumioară pe care sătenii-plugari şi oieri o numeau „La Cămară“. Aici, de ziua numelui lor, se strângeau Ionii pentru a-şi cinsti cu băutură prietenii-bărbaţi însuraţi, precum şi pe feciorii-recruţi, pregătiţi de a pleca în cătănie.

Semnificaţia obiceiului vechi de peste 100 de ani

La Tălmăcel, peste 200 de locuitori poartă numele de Ion, Ioana sau derivatele lor. Obiceiul Udatului Ionilor se respectă cu sfinţenie la Tălmăcel de mai bine de 100 de ani și are un rol de purificare. „Aici, în 6 decembrie se adună cetele de feciori. Se pregătesc, fac repetiţii pentru colinzi, iar în 7 ianuarie are loc acest eveniment, Udatul Ionilor, care durează de mai mult de 100 de ani. Semnificaţia e legată un pic şi de Bobotează, ştim cu toţii că de Bobotează se sfinţesc apele. Apariţia cailor este de pe vremea Imperiului Austro-Ungar. În decembrie 1918 câţiva cetăţeni din satul Tălmăcel au participat la Unire, au venit de la Alba Iulia până la Tălmaciu cu trenul, iar acolo s-au dus şi i-au aşteptat cu caii. Pentru că n-au putut să sărbătoarească acest eveniment al Unirii, fiind post, au amânat acest eveniment până în data de 7 ianuarie şi l-au cuplat cu Udatul Ionilor, de aceea au apărut şi caii. Carul cu boi este un car alegoric care a apărut între timp, acolo merg cetele”, spunea Constantin Barbu, fost primar al orașului Tălmaciu.

Răspunde