Sfântul Vasile, protectorul casei

Sfântul Vasile, protectorul casei

Sfântul pe care românii ortodocși îl sărbătoresc astăzi este cunoscut în popor ca un apărător al casei și familiei. Cu o crenguță de busuioc sfințit, el luptă împotriva duhurilor rele.

În prima zi a anului, Biserica Ortodoxă îl cinstește pe Sfântul Ierarh Vasile cel Mare, cel puternic și blând, așa cum îl vedem înfățișat în această veche icoană pe sticlă din Ţara Făgăraşului, aflată în patrimoniul Muzeului ASTRA.

„Sfântul Vasile, arhiescop al Cezareei Capadochiei, iubitor de învăţătură, milostiv protector al săracilor şi al bolnavilor, puternic păzitor împotriva duhurilor rele, are în mână o crenguţă de busuioc, cu un clinchet de clopoţel şi deschide uşile caselor şi ferestrele sufletelor noastre. În mănăstiri şi biserici se petrece această noapte unică în privegheri de rugăciune, citindu-se Acatistul Mântuitorului Iisus Hristos. Bucuroşi, copiii merg cu uratul şi cu sorcovitul, primind ca mulţumire colăceii Sfântului Vasile”, descrie Ada Maria Popa, muzeograf în cadrul Muzeului ASTRA din Sibiu.

„A pus în practică toată învăţătura mântuitoare”

Sfântul Vasile cel Mare „a înfiinţat două mari instituţii”, a explicat Mitropolitul Ardealului, IPS Laurenţiu, în cuvântul său de învăţătură din această dimineață. „Sfântul Vasile cel Mare ne-a lăsat liturghia pe care am săvârşit-o acum. Liturghia este o chintesenţă a întregii mărturisiri de credinţă. El a fost un mare teolog, a studiat tot ce se putea studia în vremea sa, a învăţat şi a pătruns în tainele Sfintei Scripturi şi ale scrierilor Sfinţilor Părinţi în aşa fel încât lucrările pe care el le-a lăsat sunt până în zilele noastre de o valoare extraordinară, sunt normative pentru întreaga noastră teologie. Sfântul Vasile cel Mare nu a fost doar un trăitor profund al învăţăturii de credinţă, al Evangheliei Mântuitorului Iisus Hristos, ci a pus în practică toată învăţătura mântuitoare, pentru că el a înfiinţat două mari instituţii. Întâi a pus temelia instituţiei spirituale, ascetice, a monahismului, lăsând «Regulile monahale», apoi a înfiinţat o instituţie care i-a purtat numele şi care a îndemnat toţi oamenii să se îndrepte spre nevoinţele celor sărmani. Instituţia s-a numit «Vasiliada» şi de atunci Biserica şi-a luat această sarcină de a se apropia nu doar spiritual, ci şi din punct de vedere practic, de cei bolnavi, nu se roagă doar pentru cei bolnavi, nu face doar slujbe pentru aceştia, ci se ocupă de însănătoşirea lor, pentru că modelul Samarineanului Milostiv, Care este Însuşi Mântuitorul Iisus Hristos, este demn de urmat”, a subliniat ierarhul la slujba de astăzi de la Catedrala Mitropolitană din Sibiu.

De asemenea, mitropolitul a vorbit şi despre intrarea în noul an, îndemnându-i pe sibieni să se roage încă din prima zi din 2022 pentru ca Dumnezeu să ne ocrotească şi să înceteze molima care a cuprins omenirea.

Răspunde