Caietul de rețete

Sarmale în dovleac á la Păstorel Teodoreanu

În cinstea Micii Uniri, astăzi vă propunem un preparat tradițional: sarmale în dovleac, după rețeta îndrăgitului poet Păstorel Teodoreanu. Dacă doriți ca gustul sarmalelor să fie mai „ardelenesc”, puteți adăuga niscaiva boia dulce.

Ingrediente:

  • 500 de grame de carne de porc grasă
  • 500 de grame de carne de vită
  • 200 de grame de slăninuţă afumată (tăiată felii)
  • 2 verze murate
  • 2 linguri zdravene de untură de porc
  • 1 cană de orez
  • 3 cepe
  • 2 ardei graşi
  • 1 ou
  • 1 lingură boia de ardei dulce (opţional, pentru gusturi ardeleneşti)
  • 1 linguriţă de chimen măcinat
  • 2 linguri cimbru uscat
  • 3 roşii
  • 5 linguri pastă de tomate
  • sare
  • piper

Dacă folosiţi o oală de lut, şi bine ar fi să o faceţi, pregătiţi oala corespunzător. Înainte de folosire, oala se scufundă pentru o jumătate de oră în apă rece.

Mod de preparare:

  1. Umplutura. Tăiaţi carnea de porc şi cea de vită în bucăți mari şi tocaţi-o. Spălaţi orezul în câteva ape reci. Scurgeţi-l. Curăţaţi cepele, îndepărtaţi cotorul cu seminţe al ardeiilor. Tocaţi ceapa şi ardeii mărunt. Topiţi untura într-o cratiţă adâncă (să încapă toată umplutura). Adăugaţi ceapa şi ardeiul tocat şi sotaţi-le până se înmoaie. Adăugaţi orezul şi amestecaţi-l bine până devine translucid. Adăugaţi chimenul măcinat, boiaua de ardei şi rumeniţi-le uşor cu ceapa, orezul şi ardeii. Luaţi craţiţa de pe foc şi adăugaţi carnea tocată. Amestecaţi bine compoziţia, încorporaţi o lingură de cimbru, asezonaţi cu sare şi piper. După ce amestecul s-a răcit, încorporaţi oul.
  2. Construcţia. Tocaţi o farfurie de varză din frunzele mai groase. Decojiţi şi tocaţi roşiile. Aşezaţi un pat  de varză fin tocata  pe fundul dovleacului. Adăugaţi şi câteva feliuţe de slăninuţă. Aşezaţi câte o foaie de varză în palma deschisă, puneţi câte o lingură de umplutură şi rulaţi: răsuciţi pentru a obţine nişte rulouri, pe care le închideţi la capete ulterior, introducând capetele dinspre exterior spre interior. “Clădiţi” sarmalele în oală, în straturi succesive, intercalate pe alocuri cu roşii tocate şi felii de slăninuţă pe margine. După ce aţi terminat, acoperiţi sarmalele cu restul de varză tocată, roşii tocate, bucăţele de slănină şi o lingură de cimbru uscat (ideal ar fi o crenguţă).
  3. Fierberea. Porniţi cuptorul. Introduceţi dovleacul la cuptor. Fierbeţi sarmalele timp de vreo 4 ore. Opriţi focul şi lăsaţi oala să se răcească câteva ore. Scoateţi oala şi introduceţi-o la rece, într-o cămară sau pivniţă săpată în pământ şi lăsaţi-o să se odihnească până a doua zi.

Cele mai bune sarmale sunt cele de a doua zi (consumate la o zi după fierbere), reîncălzite. Sarmalele se servesc fierbinţi, cu pâine sau mămăligă, smântână grasă şi ardei iute.

Răspunde