Miercurea Sibiului, Loamneș, Slimnic, Păuca, Șura Mică și celelalte comunităţi din Ţara Secaşelor îşi prezintă duminică, 30 ianuarie, o parte din zestrea etnofolclorică în cadrul Festivalului interjudeţean „Datină străbună pe Secaşe”, unul dintre cele mai vechi festivaluri de folclor şi datini din România.
Ediţia din acest an a festivalului va avea loc începând cu ora 16:00, la Căminul Cultural din Doştat, județul Alba.
Manifestarea se va desfăşura cu respectarea strictă a măsurilor sanitare impuse în contextul pandemiei şi va avea un conţinut autentic din Ţara Secaşelor, deosebit de valoros, prin prezenţa reprezentanţilor culturii tradiţionale din 15 localităţi, potrivit organizatorilor.
În deschiderea evenimentului, iniţiatorul festivalului de acum 50 de ani, etnograful Ioan Popa, va susţine o alocuţiune cu tema: „Datină străbună pe Secaşe 1972 – 2022”. De asemenea, toate localităţile din Ţara Secaşelor prezente vor primi, în semn de mulţumire pentru participarea la proiect şi păstrarea nealterată a tradiţiilor şi obiceiurilor româneşti, exemplare din lucrările: „Balada populară în zona folclorică Alba” – Editura Centrului de Cultură „Augustin Bena” şi „Cartea Cutului – monografia unui sat transilvănean” de prof. univ. dr. Ilie Moise.
„Festivalul «Datină străbună pe Secaşe», iniţiat în anul 1972, una dintre cele mai importante manifestări cultural-artistice tradiţionale din sudul Transilvaniei, trebuie să-şi regăsească drumul, să se adapteze la condiţiile actuale şi să meargă înainte. După o pauză de doi ani, generată de contextul epidemiologic global, reluăm acest proiect cultural extrem de important pentru comunităţile din Ţara Secaşelor şi promovăm astfel zestrea culturală şi tradiţională a acestor comunităţi frumoase”, a spus Alexandru Pal, managerul Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba.
Proiectul este organizat de Consiliul Judeţean Alba, Centrul de Cultură „Augustin Bena” şi Primăria comunei Doştat, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Sibiu. Judeţul Sibiu s-a alăturat judeţului Alba în organizarea festivalului în anul 2003.
Având în vedere că prezenţa publicului este limitată la 30% din capacitatea spaţiului de desfăşurare, Centrul de Cultură „Augustin Bena” va transmite live întregul eveniment, pe paginile de socializare ale instituţiilor organizatoare şi partenere.