Rețete tradiționale din zona Sibiului, adunate într-o carte pe care trebuie s-o aibă fiecare sibiancă

Rețete tradiționale din zona Sibiului, adunate într-o carte pe care trebuie s-o aibă fiecare sibiancă

„Strada Cetății” recomandă volumul „Reţete tradiţionale din zona Sibiului”, editat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Cindrelul-Junii”.

„Iubim jocu’ românesc şi iubim şi gastronomia tradiţională! Gătiţi cu Junii Sibiului mâncărurile bunicilor din volumul „Reţete tradiţionale din zona Sibiului”, la prețul de 50 lei. Pentru a achiziționa volumul în limba română sau pe cel în limba engleză, ne puteți contacta la tel. 004 0269/210945, e-mail: contact@traditiisibiene.ro”, anunță instituția de cultură.

Volumele „Reţete tradiţionale din zona Sibiului” și “Tasting Sibiu. Old Time Recipes and their stories”, coordonate de managerul Silvia Macrea și realizate de specialiștii Maria Barna, Cozmina Costiniuc, Lenuţa Cristea şi Gabriela Negru de la CJCPCT „Cindrelul-Junii” Sibiu, au fost publicate la Editura „Astra Museum” şi tipărite în condiții grafice de excepție la Tipografia Honterus.

Cărțile redau prin cuvânt şi imagine gastronomia specifică zonelor etnofolclorice ale Sibiului, fiecare evidenţiată prin caracteristicile specifice: Mărginimea Sibiului, Ţara Secaşelor, Valea Hârtibaciului, Valea Târnavelor şi Ţara Oltului. Regăsiți în cuprinsul lucrărilor ciorbe, supe, mâncăruri, deserturi, băuturi alcoolice, gemuri și compoturi, pâine și derivate din pâine, lapte și produse derivate din lapte, produse din carne de porc și murături. Toate rețetele sunt însoțite de detalii despre cadrul cultural în care mâncărurile erau pregătite, fiind astfel redate secvențe din lumea satului de altădată. Mai mult, ele au fost preparate de oamenii locului pentru a se putea consemna fiecare pas, instrumentarul folosit în bucătărie și interferenţele cultural-gastronomice din Sibiul multietnic: hanklichul etnicilor germani s-a transformat în hencleş, papricaşul etnicilor maghiari în tocană etc.

Publicarea în română și în engleză a rețetelor sibiene vine ca răspuns la succesul înregistrat în anul 2014, de prima ediție a cărții în limba română. În timp, materialul documentar a fost completat cu alte rețete culese în cadrul cercetărilor și manifestărilor cu specific tradițional și cu fotografii realizate de Gheorghe Roman Bogdan, Nicolae Dobre şi Ovidiu Mărginean şi autoare.

CJCPCT „Cindrelul-Junii” Sibiu este recunoscut ca unul dintre editori importanți de carte etnologică din sudul Transilvaniei. La consolidarea acestui statut au contribuit numărul mare de volume editate anual, calitatea şi varietatea studiilor. Astfel, prin intermediul titlurile editate de instituţie, cultura tradiţională este abordată din perspectiva mai largă a culturii naţionale, a cadrului socio-cultural contemporan, dar şi din perspectivă micro-culturală, prin monografii, studii aplicate asupra obiceiurilor sau asupra literaturii populare muzicale şi coregrafice, studii vizând cercetători ai fenomenului etnologic sau reprezentanţi ai scenei muzicii populare sibiene. De asemenea, instituţia editează, în format tipărit şi electronic, materiale de promovare ale Ansamblului Folcloric Profesionist „Cindrelul-Junii Sibiului”, precum şi revista trimestrială de umor „Acus”, a Cenaclului umoristic „Nicolaus Olahus”.

Răspunde