Prin ce se aseamănă Sibiul cu Monaco, Rio de Janeiro sau Abu Dhabi?

Prin ce se aseamănă Sibiul cu Monaco, Rio de Janeiro sau Abu Dhabi?

13 milioane de lei investește municipalitatea sibiană pentru o „revoluție verde” a mobilității urbane.

Sibiul este primul oraș din România care implementează sistemul PBSC Urban Solutions, unul dintre liderii globali în soluții de bike sharing și micromobilitate urbană. Stațiile automate de închiriere au sosit deja și în acest moment se asamblează în depozit, pentru a putea fi amplasate în oraș. Valoarea totală a proiectului este de 13,42 milioane lei, din care 12,49 milioane lei reprezintă fonduri europene nerambursabile.

Dacă ați văzut deja instalate în oraș stații de service pentru biciclete, dotate cu pompe de aer și ustensile pentru reparații, să știți că acesta este „doar începutul pentru ceea ce vom numi în continuare mobilitatea pe două roți la Sibiu”, susțin reprezentanții municipalității.

Din primăvară, sistemul Sibiu BikeCity va pune la dispoziția comunității și, desigur, a turiștilor 540 de biciclete și 12 triciclete inteligente. Patru dintre triciclete sunt acționate manual și au fost configurate astfel pentru deplasarea persoanelor cu dizabilități motorii. Celelalte opt sunt destinate seniorilor, asigurând acestora o poziție confortabilă, atunci când pedalează.

Astrid Fodor, primar: ”Ne-am angajat să dezvoltăm mobilitatea alternativă la Sibiu și facem tot ceea ce depinde de noi, ca autorități, pentru a asigura un mediu sănătos și o dinamică urbană adaptată provocărilor generate de schimbările climatice. Pe lângă transportul public ecologic vom avea de anul acesta și un sistem de bike sharing performant, care întărește promisiunea unui Sibiu smart.”

Bicicletele vor putea fi închiriate din 44 de locații. Furnizarea, montarea și instalarea acestora este asigurată de Sustainable Urban Mobility Solutions S.R.L. Sistemul este format din stații de închiriere care vor funcționa în regim self-service și care vor include dock-uri, terminale alimentate cu panouri solare, biciclete și triciclete inteligente, monitorizate GPS. Acestora li se adaugă sistemul informatic.

Sibienii vor beneficia de zece stații de service, produse în Olanda, destinate oricărui tip de bicicletă, dotate cu truse de scule și pompe de aer, pentru reparații de urgență. De asemenea, vor exista 21 de rastele care pot găzdui câte zece biciclete, care se vor adăuga stațiilor de închiriere, pentru bicicliștii care doresc să lase în zone securizate bicicletele personale.

Cum va funcționa sistemul? Va fi suficientă descărcarea unei aplicații mobile sau conectarea pe site-ul dedicat ori la terminalul din stații, pentru ca persoanele cu vârsta de peste 14 ani să poată închiria bicicletele în regim self-service la Sibiu.

PBSC Urban Solutions este o companie din Quebec, activă din 2008 pe piața de bike sharing. Sistemele lor asigură mobilitatea velo în orașe din întreaga lume, din Barcelona sau Monaco până în New York, Rio de Janeiro sau Abu Dhabi.

Răspunde