Poveștile României supraviețuitoare, în Muzeul ASTRA

Poveștile României supraviețuitoare, în Muzeul ASTRA

Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului vă așteaptă să vă înveseliți cu priveliștea iernii (ca) în satul bunicilor!

Muzeul este deschis de luni până duminică, între orele 8.00 și 17.00, inclusiv mâine, 24 ianuarie.

Iar pentru iubitorii tradiției de pretutindeni, tocmai cu prilejul sărbătorii Unirii Principatelor Române, Muzeul ASTRA a dat startul unei campanii care le vorbește românilor despre lecții de viață din vremuri cel puțin la fel de grele precum cele pe care le trăim astăzi.

„Începem în acest weekend o campanie specială, pe care o trăim în fiecare zi. Este vorba despre «O Românie supraviețuitoare», demersul nostru de a trata sau a reliefa, mai degrabă, modul prin care românii au reușit să supraviețuiască peste veacuri. De la plecarea feciorilor la oaste și războaie, până la persecuții de mai multe feluri, restricții cu duiumul, facturi «umflate» și cheltuieli nemăsurate (vă sună cunoscut?), acest popor/neam a supraviețuit (cumva)! Suntem aici să vă arătăm cum a fost posibil acest fapt. Vom face asta prin munca noastră de documentare științifică și patrimoniul cultural de care dispunem. Așa că vă vom face cunoștință cu cele mai importante metode și instrumente de supraviețuire folosite în trecut pe teritoriul țării noastre. Unele dintre ele pot fi folosite chiar și astăzi”, anunță Cosmin Călinescu, purtătorul de cuvânt al Muzeului ASTRA.

În primul episod al campaniei de informare, lansat în această după-amiază pe pagina de Facebook a muzeului, muzeograful Adrian Alexe prezintă o lampă cu gaz care le aducea lumină românilor acum mai bine de un secol.

„Suntem în casa din Poiana Sibiului, construită la 1854. Acum o să aprindem o lampă un pic mai recentă, care se folosea mai ales în perioada interbelică. În trecut, în interiorul caselor, țăranii foloseau lumânări mai ales din seu de oaie. Din secolul XIX, încep să folosească lămpi. Aici avem o lampă care folosea gaz lichid. Nu-l puteți vedea, pentru că este incolor, și se află în partea de sticlă. Astfel de lămpi au fost la început un lux, însă noi, aflându-ne într-o casă bogată, de oieri din Mărginime, ea se folosea în perioada interbelică. Ea s-a folosit și în comunism, s-au și produs asemenea lămpi și, chiar și în prezent, ele se mai găsesc în comerț. Folosirea acestei lămpi poate fi o variantă la lumina electrică. Ne putem folosi de ceea ce foloseau înaintașii noștri. Cum funcționa lampa? Este un fitil textil, lat, cam două treimi din el stă în lichid, se îmbibă, se aprindea cu un chibrit, ieșea flacăra, se punea sticla și așa se lucra la lumina lămpii. Așa au învățat mulți dintre bunicii și străbunicii noștri. Curentul electric s-a generalizat în România abia în comunism. Foarte puține sale erau electrificate în perioada interbelică. Se foloseau asemenea surse care erau mai moderne decât lumânările”, a explicat Alexe.

Răspunde