Plăcintă fragedă cu mere și scorțișoară ca la Alămor

Plăcintă fragedă cu mere și scorțișoară ca la Alămor

Secretul acestui desert simplu constă în frăgezimea aluatului cu untură, care îți dă senzația că se topește în gură, precum și în prospețimea și savoarea mărului, combinat cu gustul aromat de scorțișoară.

Plăcinta cu mere, din aluat fraged, este unul dintre deserturile cel mai des întâlnite în bucătăria gospodinelor din județul Sibiu. Rețeta acestei plăcinte vine din satul Alămor, din Țara Secașelor, o zonă cunoscută pentru întinsele livezi și diversitatea soiurilor de mere, și a fost inclusă în lucrarea „Rețete tradiționale din zona Sibiului” editată de CJCPCT Cindrelul-Junii Sibiu.

Plăcintă cu mere

Ingrediente

  • pentru aluat: 500 g făină, 2 oură, 2 linguri cu smântână (sau cât cere aluatul), 2 linguri cu untură de porc, 2-3 linguri cu lapte, 2 linguri cu zahăr, 1 lingură cu oțet, 1 linguriță cu bicarbonat sau praf de copt, 1 vârg de cuțit cu sare, zahăr pudră
  • pentru umplutură: 1,5 kg mere, 100 g pesmet sau gris, 100 g zahăr, 1 vârf de cuțit cu scorțișoară

Mod de preparare

  1. Într-un castron se freacă bine untura cu zahărul, apoi se adaugă ouăle, laptele, smântâna, sarea și se continuă să se amestece până când compoziția devine cremoasă. La urmă se adaugă făina, în care se pune bicarbonatul dizolvat în oțet; se amestecă ușor până se încorporează toată făina, se bate bine, fără să se frământe, și se obține un aluat ce se poate întinde. Aluatul obținut se lasă la rece până când se pregătește umplutura.
  2. Merele spălate și curățate de coajă se trec prin răzătoarea cu găuri mari, apoi se amestecă cu zahăr, pesmet și scorțișoară. Dacă merele sunt foarte zemoase, se storc de suc.
  3. Se împarte aluatul în două părți egale. Jumătate se întinde pe planșeta pudrată cu făină, se pune în tava unsă cu untură și tapetată cu făină. Se presară foaia cu pesmet, se pune apoi umplutura de mere, în strat uniform, și se așază a doua foaie, întinsă la fel. Se înțeapă cu furculița pe toată suprafața sau se presară peste ea câteva boabe de fasole.
  4. Plăcinta se coace la temperatură moderată, timp de 40 minute, în cuptorul dinainte încălzit. Se lasă să se răcească în tavă, apoi se pudrează cu zahăr și se taie în bucăți.
  5. Poftă bună!

Răspunde