Patru zile dedicate culturii naționale

Patru zile dedicate culturii naționale

Ziua Culturii Naționale se va sărbători la Sibiu din 14 până în 17 ianuarie. Filarmonica de Stat a pregătit evenimente pentru copii, concerte camerale cu lucrări inspirate din lirica lui Mihai Eminescu, creații de George Enescu, dar și prelucrări folclorice pe gusturile generației tinere.

Sâmbătă, 15 ianuarie, ora 19.00, la Sala Thalia, sibienii sunt invitați la concertul cameral „MuziCultura – Eminescu, Enescu și noi” oferit de soliștii Cristian Ardelean – bariton, Sorin Petrescu – pian, Laurențiu Baciu – oboi, acordeon și Corul Facultății de Muzică Religioasă a ULBS dirijat de pr. Dan Alexandru Streza. În program: George Enescu – Imn dedicat lui Iosif Vulcan, Vasile Popovici – Sara pe deal, Iancu Filip – De ce nu-mi vii, Aurel Eliade – Revedere, George Enescu – Carillon nocturne, George Enescu – Morgengebet, Grigoraș Dinicu – Căruța poștei, Vasile Popovici – Dorință, Tiberiu Brediceanu – Arcanul, Tiberiu Brediceanu – Hora din Moldova, Tiberiu Brediceanu – Câtu-i muntele de-nalt, Tiberiu Brediceanu – Brâul din Bucovina, Tiberiu Brediceanu – Dragu-mi-i, mândro, de tine.

Legături

„MuziCultura este un concert în care am încercat să surprindem cât mai multe legături, în condițiile în care cultura română este organică, nu are o structură de mozaic, iar asta se vede încă de la prima piesă. Prin lucrările pe versuri eminesciene, am evidențiat legăturile cu muzica ale lui Eminescu, în timp ce stihurile populare «grăiesc» despre trecerea de la folclor la creația cultă. Pentru că ne-am dorit să atingem și dimensiunea multiculturală a Sibiului, programul include și «Morgengebet», o compoziție a lui Enescu pe versuri scrise de regina poetă Carmen Sylva. Tot din opera lui Enescu am ales «Carillon nocturne» pentru pian solo, o piesă genială, pe care Enescu o pierduse și care a fost redescoperită abia după moartea maestrului. Este un fel de meditație despre oscilația între timpul obiectiv – reprezentat de clopotele bisericii – și timpul subiectiv, sugerat de tălăngile vitelor care se întorc de la pășune, un tablou de-a dreptul fabulos. Nu în ultimul rând, am pregătit un moment aparte, pentru a puncta și o altfel de nuanță expresivă a culturii române, prin lucrarea «Căruța poștei», compusă pentru acordeon și pian de Grigoraș Dinicu, pe care-l putem considera un maestru al genului «café-concert»”, a explicat solistul concertist Sorin Petrescu.

Prima piesă din program, imnul pentru cor și pian al lui George Enescu, îi este dedicat lui Iosif Vulcan, marele promotor al vieții culturale din Transilvania, considerat „nașul” literar al lui Eminescu. Versurile acestei piese aparțin poetului Ion Soricu (1882-1957), o personalitate foarte activă a Sibiului interbelic. În perioada 1924-1931, Ion Soricu a fost profesor la Gimnaziul „Principesa Ileana” din Sibiu și Liceul „Gheorghe Lazăr”, a colaborat cu publicațiile sibiene „Carpații” (1919) și „Cuvântul liber” (1929) și chiar primele poezii le semna cu pseudonimul Ionel Sibianu. În 1927, Ion Soricu a fost ales senator de Sibiu din partea Partidului Național Liberal.

Provocare

Tot sub auspiciile Zilei Culturii Naționale, duminică, 16 ianuarie, ora 19.00, folclorul întâlnește gusturile noii generații. Dacika (Mihai Toma – compozitor şi producător, Diana Jipa – vioară, Ştefan Doniga – pian, Daniela Bucșan – soprană, Alexander Benavides (Nino) – percuţie) reprezintă o reinterpretare a filonului folcloric românesc prin adaptarea sa la ritmurile şi formele de expresie modernă. Orchestraţiile pieselor variază de la utilizarea ritmurilor tribale ritualice, combinate cu sunete sintetice şi instrumente etnice, până la texturi sonore liniștitoare, eterice, spaţiale, de inspiraţie New Age. Astfel, cu ajutorul fluierului, taragotului, naiului, viorii şi al sintetizatoarelor, Mihai Toma reactualizează esenţa trăirilor sufleteşti româneşti, integrându-le necesităţilor culturale actuale, sub cele mai diverse forme. Proiectul urmăreşte promovarea valorilor muzicii tradiţionale româneşti prin realizarea de prelucrări de o calitate estetică şi profesională superioară, dar adaptate gustului şi necesităţilor generaţiei tinere. Demersul reprezintă o încercare de refacere a legăturii acestei generaţii cu moştenirea culturală a folclorului autentic.

Biletele pentru concertele camerale sunt puse în vânzare la Casa de bilete a Filarmonicii de Stat Sibiu și pe iabilet.ro la prețul de 30 lei.

Copiii expun la Filarmonică

Oferta Filarmonicii se îndreaptă în acest an și către copii, care au ocazia să transpună în desene și picturi tema lor preferată din literatura română și să participe la un concert educativ. Lucrările se vor trimite pe adresa comunicare@filarmonicasibiu.ro până joi, 13 ianuarie, ora 15.00, cel târziu, menționând titlul, numele autorului, clasa și unitatea de învățământ, numele cadrului didactic îndrumător și date de contact. Vernisajul expoziției „Unde ești, copilărie?” va avea loc vineri, 14 ianuarie, ora 12.00, în foaierul Sălii Thalia. Luni, 17 ianuarie, la ora 11.00, soliștii Sorin Petrescu – pian, Laurențiu Baciu – oboi și Gabriel Radu – vioară vor susține un concert educativ.

Răspunde