Patru factori de care trebuie să ții cont pentru o alimentație sănătoasă

Patru factori de care trebuie să ții cont pentru o alimentație sănătoasă

O alimentație sănătoasă este importantă din mai multe motive.

Nu doar că îi oferă organismului tău combustibilul necesar pentru a funcționa la capacitate maximă, ci te ajută să ai o stare de sănătate fizică și psihică bună, reduce apariției anumitor boli și crește longevitatea.

Ce înseamnă o alimentație sănătoasă?

Există păreri diferite cu privire la ceea ce înseamnă o alimentație sănătoasă, însă sunt câteva lucruri cu care aproape toți specialiștii sunt de acord. Printre acestea se numără și faptul că dieta noastră ar trebui să includă toate grupele alimentare majore, de la cereale, fructe și legume, până la carne, pește, ouă și produse lactate.

De asemenea, studiile au arătat că putem evita expunerea la pesticide, substanțe chimice artificiale, hormoni sau bacterii rezistente la antibiotice alegând produse bio atunci când acest lucru este posibil.

Ce contează pentru a te asigura că ai o alimentație sănătoasă?

Pentru a te asigura că ai o alimentație sănătoasă, sunt câțiva factori de care ar trebui să ții cont:

  • Densitatea de nutrienți

În ciuda a ceea ce ai putea crede, nu doar caloriile din alimentele pe care le consumi ar trebui să te preocupe, ci și densitatea nutrienților. Corpul tău are nevoie de proteine, carbohidrați, grăsimi, vitamine și minerale pentru a funcționa. 

Doar pentru că un aliment are foarte multe calorii, nu înseamnă că îi va oferi corpului tău și necesarul de nutrienți. Asta nu înseamnă însă că alimentele bogate în calorii nu sunt bune pentru tine sau că cele cu mai puține calorii reprezintă o alegere mai sănătoasă. Important este să nu faci alegeri alimentare doar în baza numărului de calorii.

Ca regulă generală, încearcă să consumi alimente bogate în proteine, fibre, grăsimi sănătoase, vitamine și minerale, cum ar fi legume, fructe, nuci, semințe, ouă sau pește gras.

  • Diversitatea alimentelor

O alt aspect important al unei diete sănătoase îl reprezintă diversitatea alimentară. O modalitate simplă prin care te poți asigura că vei consuma o varietate mare de alimente este aceea de a introduce mâncăruri noi treptat.

De exemplu, dacă nu consumi suficiente legume, încearcă să le introduci la cel puțin una dintre mesele pe care consumi într-o zi. Începe cu legumele preferate și continuă.

Chiar dacă nu-ți plac mâncărurile noi, este important să încerci. Șansele ca, pe măsură ce consumi un anumit aliment, să te obișnuiești cu gustul acestuia sunt mari.

  • Proporțiile de macronutrienți

Macronutrienții se referă la cele trei categorii principale de nutrienți pe care îi poți lua din alimente: carbohidrați, grăsimi și proteine.

Mesele și gustările tale ar trebui să conțină acești macronutrienți în proporții egale. De exemplu, poți combina fructe cu brânză; în felul acesta, te vei simți mai sătul decât dacă ai fi consumat doar fructul.

Numărul macronutrienților nu ar trebui însă să devină o obsesie; nu este nevoie să ai o dietă echilibrată tot timpul. Ține cont și de ceea ce îți spune corpul tău. Unele persoane se simt mai bine dacă adoptă o dietă bogată în grăsimi și proteine și săracă în carbohidrați.

  • Alimentele ultra-procesate

O metodă bună de a te asigura că ai o dietă sănătoasă este să reduci consumul de alimente ultra-procesate, cum sunt, de exemplu, dulciurile, cerealele cu zahăr sau sucurile acidulate. Acestea tind să conțină ingrediente precum sirop de porumb bogat în fructoză, uleiuri hidrogenate și îndulcitori artificiali în cantități mari.

Este dificil și nici nu trebuie neapărat să excluzi toate alimentele procesate din alimentația ta. Nucile, fructele și legumele congelate, de exemplu, sunt procesate într-o măsura mai mare sau mică, dar reprezintă și alimente sănătoase pe care ar trebui să le consumăm. 

Pentru a avea o alimentație sănătoasă, echilibrul este principalul criteriu după care ar trebui să te ghidezi. Este important să eviți alimentele nesănătoase, precum băuturile carbogazoase cu mult zahăr, cărnurile procesate, dulciurile sau mâncărurile prăjite, însă nu este neapărat nevoie să le elimini complet din dietă. Încearcă, în schimb, să consumi cât mai multe alimente bogate în nutrienți cum sunt legumele, fructele, nucile, semințele sau peștele!

Răspunde