Mașinile „de băgat în priză” câștigă teren la Sibiu

Mașinile „de băgat în priză” câștigă teren la Sibiu

Sibienii și turiștii vor avea la dispoziție, până la finalul acestui an, încă zece stații de încărcare a mașinilor electrice sau hibride, pe lângă cele cinci amenajate deja de Primăria Sibiu în spațiul public.

Proiectul are o valoare totală de 2,36 milioane de lei, din care aproape 1,9 milioane de lei vor fi asigurați din Fondul de Mediu, Primăria Sibiu înscriindu-se în “Programul privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi, prin promovarea infrastructurii pentru vehiculele de transport rutier nepoluant din punct de vedere energetic: stații de reîncărcare pentru vehicule electrice în municipiile reședință de județ” inițiat de către Administrația Fondului pentru Mediu. Restul finanțării va fi asigurat din bugetul local.

Astrid Fodor, primar:“Dezvoltând infrastructura publică, încurajăm utilizarea autoturismelor electrice sau hibride. Pe măsură ce numărul de astfel de autovehicule crește în Sibiu, ne vom corela și vom iniția investiții în sensul amenajării de noi astfel de stații publice.”

Contractul de finanțare pentru fondurile nerambursabile a fost semnat de edilul-șef la finalul anului trecut, anul acesta urmând să se organizeze procedura de achiziție pentru realizarea proiectului tehnic, achiziția stațiilor și montarea acestora.

Cele zece stații vor fi instalate în opt locații din Sibiu:

  • parcarea de pe strada Rahovei, în zona Aleii Șelimbăr
  • parcarea de pe Calea Cisnădiei, în zona intersecției cu strada Siretului
  • parcarea de pe Calea Șurii Mari din zona intersecției cu Drumul Ocnei (lângă sediul Direcției Sanitar-Veterinare)
  • parcarea publică din spatele „Centrului Cultural Ion Besoiu”
  • parcarea de pe Cazarma 90 (două stații)
  • strada 9 Mai, în zona Gării (parcarea de lângă Parcul Piața 1 Decembrie 1918) (două stații)
  • parcarea de pe strada Vasile Cârlova, în zona intrării la stadion
  • parcarea publică din Piața Aurel Vlaicu (în fața băncii Raiffeisen).

Fiecare stație va avea câte două puncte de încărcare cu o putere de 22kW (încărcare lentă), respectiv 50kW (încărcare rapidă) și vor fi conforme standardului european IEC 61851.

Unde poți încărca mașina în Sibiu?

În parcarea de pe Cazarma 90 a fost instalată, în 2016, o stație de încărcare pentru mașinile electrice și hibrid. Aceasta a fost înlocuită la finalul anului 2021 cu stație de încărcare mai modernă, de putere mai mare, oferind posibilitatea încărcării simultane a două autovehicule, inclusiv încărcarea rapidă (60KW). Alimentarea autovehiculelor electrice va fi în continuare gratuită, fiind necesară doar plata taxei de acces în parcarea Cazarma 90, respectiv 2 lei/h.

În parcarea supraetajată din cartierul Hipodrom vor fi disponibile, odată cu deschiderea acesteia pentru public, patru stații de încărcare, cu câte două porturi fiecare.

La finalul anului 2021, în municipiul Sibiu erau înregistrate 713 autoturisme hibride și 173 de autovehicule electrice, deținute de persoane fizice sau juridice.

Răspunde