Mărginimea Sibiului, destinație de excelență

Mărginimea Sibiului, destinație de excelență

Gazde foarte primitoare, cazare bună și confortabilă, peisaj montan frumos și, mai presus de toate, produsele alimentare tradiționale românești delicioase!

„Atunci când vizitați Mărginimea Sibiului, încercați telemeaua proaspătă din lapte de oaie, celebră în toată țara. Mărginimea Sibiului este cu siguranta o locație care trebuie vizitată atunci când călătorești în Transilvania”, recomandă portalul romaniaeden.travel.

Mărginimea Sibiului a fost dintodeauna cunoscută în România ca tărâmul păstorilor, a delicateselor din lapte de oaie și carne de porc. Produsele tradiționale reflectă bogăția acestor meleaguri precum și diversitatea culturală. În pășunile alpine ciobanii continuă să folosească rețete ancestrale pentru a produce diverse brânzeturi din lapte de oaie precum telemea, brânză de burduf, urdă, caș și altele.

Pe tot parcursul anului, sunt organizate diverse festivaluri și activități pentru a gusta produsele delicioase locale realizate de fermierii locali, cele mai faimoase fiind: Festivalul Brânzei și al Țuicii de la Rășinari, care are loc în ultimul weekend al lunii august, Festivalul Bujorului de Munte din Gura Râului, care se desfășoara în primul weekend din iulie și Festivalul Sus pe Muntele din Jina, în ultima duminică a lunii iulie. Piețele locale și târgurile oferă posibilitatea de a gusta și cumpăra produse locale direct de la micii producători. Mai mult decât atât, produse delicioase locale pot fi savurate în pensiunile din cele 18 sate ale destinației.

Drumul Brânzei este o modalitate inedită de a descoperi lumea pastorală a Mărginimii cu așezările sale pitorești și stilul de viață liniștită. Traseul leagă cele 18 sate care au reușit să-și păstreze identitatea locală datorită păstoritului și transhumanței și datorită contextului istoric al relațiilor permanente cu orașul Sibiu. Parcurgând această rută, vizitatorii au posibilitatea de a descoperi arta tradițională, stilul de viață și obiceiurile locale, de a degusta brânză și alte preparate specifice zonei. Localnicii pot fi văzuți în zilele de sărbătoare purtând costume elegante, tradiționale, cu cămăși albe brodate cu fir negru.

Unele dintre cele mai importante obiective turistice ale zonei sunt: Muzeul Etnografic din Rășinari, unde sunt expuse unelte tradiționale folosite de păstori pentru producerea brânzei, Muzeul de Icoane pe Sticlă din Sibiel, ruinele cetății dacice din Tilișca, biserica de lemn din Poiana Sibiului, Muzeul Culturii Locale din Săliște, Colecția Morariu din Jina unde sunt expuse obiecte pastorale.

Răspunde