Intrare gratuită, pentru o zi, la Muzeul de Istorie

Intrare gratuită, pentru o zi, la Muzeul de Istorie

Sibienii și turiștii vor putea vizita gratuit Muzeul de Istorie – Casa Altemberger, pe 24 ianuarie, când se sărbătorește Mica Unire.

„Cu prilejul Zilei Unirii Principatelor Române, Muzeul de Istorie – Casa Altemberger din Sibiu va fi deschis în mod gratuit luni, 24 ianuarie 2022, între orele 9-17”, anunță Muzeul Național Brukenthal.

ACTUALIZARE. Din cauza situaţiei pandemice şi a creşterii numărului infectărilor în oraşul Sibiu, conducerea Muzeului Naţional Brukenthal a luat decizia ca, în data de 24 ianuarie, Muzeul de Istorie să rămână închis.

Cunoscută astăzi drept Casa Altemberger, după numele primului său proprietar, clădirea în care funcționează muzeul a fost cumpărată în anul 1545 de magistratura oraşului, devenind sediul Primăriei până în 1948. Cele zece unităţi arhitectonice, la care se adaugă turnul de apărare, structurează împreună unul dintre cele mai impresionante ansambluri de arhitectură gotică civilă din România şi chiar din Europa de sud-est, potrivit reprezentanților muzeului; cea mai veche parte o constituie turnul-locuinţă, construcţia acestuia fiind iniţiată la sfârşitul secolului al XIII-lea. Din 2018, în curtea interioară a clădirii se află o serie de busturi din bronz reprezentând personalități marcante ale istoriei naționale, în celebrarea Centenarului Marii Uniri. În curtea a doua, cunoscută sub numele de Grădina Martirilor, se află lucrări de sculptură figurativă, precum cele patru console ale loggiei reprezentând portretele în piatră ale unor bărbaţi, elegant şi minuţios executate, decorând un spaţiu cu elemente de influenţă renascentistă.

Expozițiile muzeului oferă o privire de ansamblu despre evoluția comunităților umane din sudul Transilvaniei, cu accent pe orașul și împrejurimile orașului Sibiu, începând din cele mai vechi timpuri în care se regăsesc aici urme umane – epoca paleolitică – și până în perioada modernă (inclusiv „Monede și medalii de aur” și „Tezaurul de argintărie liturgică și laică”). Cele zece expoziții sunt realizate într-un format deosebit, foarte atractive și cu impact deosebit, vizual și informațional. Etichetele sunt traduse în limbile germană și engleză și, în fiecare sală, pe ecrane rulează informații despre epoca reprezentată în modulul respectiv.

Răspunde