În memoria unui avrigean cu care istoria a fost nedreaptă

În memoria unui avrigean cu care istoria a fost nedreaptă

Profesorul Ioan Opriş și-a lansat, ieri, cartea „Vasile Stoica – o emblemă națională în puşcărie”.

Cu această ocazie, Asociația „Prietenii Avrigului” i-a acordat autorului medalia „Gheorghe Lazăr” şi o diplomă de recunoştință pentru contribuția sa la promovarea istoriei şi personalităților Avrigului.

„Vasile Stoica a fost singurul diplomat român care a participat la dezbaterile/conferințele pentru pace după ambele conflagrații mondiale: atât la Paris în 1919, cât și în 1946-1947, a fost românul care a reuşit să unească pentru prima dată – şi ultima – emigrația românească din America, a fost o personalitate de talie cel putin europeană, a fost «răsplătit» cu ani grei de puşcărie, târât în nu mai putin de 17 închisori comuniste, îşi doarme somnul de veci pe una din aleile cimitirului din Avrig, alături de soția sa Paula, vegheat de crucea sculptată de George Apostu. A fost un om integru, demn, onest şi a rămas avrigean şi cu dor de Avrig, întorcându-se mereu aici acasă, indiferent pe ce culmi l-a ridicat cariera.

Despre Vasile Stoica şi Avrig, despre familia cât o țară şi țara ca o familie, despre «am fo’ ş-om fi», au vorbit oaspeții noştri la lansarea cărții «Vasile Stoica – o emblemă națională în puşcărie», al treilea volum despre diplomatul avrigean scris de reputatul istoric Ioan Opriş.

Mulțumim tuturor celor care şi-au rupt din timpul unei după amiezi de vineri şi au venit să cunoască încă un crâmpei de Avrig din alte vremuri evocat de profesorul Mircea Tomuş şi personalitatea unui diplomat de exceptie evocată de profesorul Ioan Opriş.

Doamnele din Şezătoare au pregătit oaspeților hencleş şi plăcinte avrigeneşti şi ceai cald”, spune bibliotecara Maria Grancea.

Pentru cei interesați, cartea se găsește la Biblioteca Orășenească Avrig și la biserica „Duminica Floriilor” din oraș.

Răspunde