Caietul de rețete Țara Oltului

“Hiertură” ca la Cârțișoara cu fasole și os de porc

Zdravănă și gustoasă, “hiertura” de fasole boabe cu os de porc este cea mai bună dintre mâncărurile de pe vremuri, ne asigură socăcițele din Cârțișoara.

Preparatul se aseamănă cu tradiționala ciorbă de fasole boabe cu afumătură, dar în care se adaugă și păstăi uscate de fasole și mult usturoi.

Hiertură cu fasole și os de porc

Ingrediente

  • 3 l apă
  • 700-800 g afumătură cu os de porc
  • 400 g fasole boabe
  • 2 roșii mari
  • 1 ceapă
  • 1 ardei gras roșu
  • 6 căței de usturoi
  • 200 g fasole păstăi uscate
  • 2 lingură făină
  • slănină
  • 300 ml bulion
  • 1 ou
  • 2 linguri smântână
  • sare
  • piper

Mod de preparare

Se alege fasolea, se spală și se pune de cu seară la înmuiat în multă apă rece. Tot atunci, păstăile de fasole se spală și se pun la înmuiat în apă călduță. În ziua următoare, se curăță zarzavaturile, se taie și se pun în oala cu apă și osul de porc, împreună cu fasolea, păstăile, sare și piper. Când sunt fierte, se adaugă 2-3 căței de usturoi. Separat, într-o cratiăță de tuci, se face rântaș: slănina, tăiată felii, se prăjește, apoi se scot jumările și se pune la călit o ceapă mărunțită; se adaugă făina, amestecându-se cu o lingură de lemn de câteva ori; se stinge cu bulion și se adaugă restul de usturoi zdrobit; se dau încă 2 clocote, apoi se toarnă rântașul peste ciorbă. Când aceasta se răcește puțin, se pune gălbenușul de ou bătut bine împreună cu 2 linguri cu smântână.

“În localitatea Cârțișoara, păstăile de fasole se înșiră pe sfoară și se lasă la uscat pe poartă, iar apoi se păstrează toată iarna în pod, înșirate pe aceeași ață”, au explicat cercetătorii de la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale “Cindrelul-Junii” Sibiu, care au inclus această rețetă în lucrarea “Popasuri culinare în ținutul Sibiului”.

De bună seamă că, după un asemenea ospăț, Badea Cârțan s-a simțit în stare să plece pe jos tocmai până la Roma!

Răspunde