Fuga lolelor în Agnita

Fuga lolelor în Agnita

Cea de a XV-a ediție a evenimentului „Fuga Lolelor” va avea loc duminică, 30 ianuarie, la Agnita.

Evenimentul este organizat de către Asociația „Breasla Lolelor” în colaborare cu Forumul German Sibiu și cu Asociația Urzelnzunft Sachsenheim e.V. și finanțat de către Departamentul pentru Relații Interetnice

Lolele se vor întâlni la ora 9:30, în zona IMIX, iar la ora 10:00 va avea loc plecarea paradei pe str. Avram Iancu. Personajele tradiționale se vor prezenta în zona Farmaciei, Hotel Dacia, în faţa Primăriei Agnita și apoi în intersecția INCSTAR, unde evenimentul se va încheia în jurul orei 11:00.

În orașul Agnita, capitala Văii Hârtibaciului, Fuga lolelor este organizată de Breasla Lolelor în fiecare ultima duminică din luna ianuarie.

Denumirea de lole vine de la verbul german „lallen” – a se bâlbâi, cu referire la greutatea vorbirii de sub mască. Cuvântul săsesc Urzeln nu s-a putut traduce exact, însă se presupune că derivă de la numele îmbrăcăminţii confecţionate din resturi textile, care în dialectul săsesc se numea „Urzen”.

Legendele spun că acest obicei îşi are rădăcinile în Evul Mediu. Pe când năvălitorii turci au asediat cetatea Agnitei, o tânără curajoasă pe nume Ursula s-a deghizat într-un costum înfricoşător, a ieşit din cetate şi pocnind din bici făcea zgomote asurzitoare ce i-au alungat pe turcii speriaţi. În secolele XVII-XVIII, obiceiul lolelor era strâns legat de obiceiul înmânării lăzii de breaslă noului staroste. Adunarea era însoţită de lole, personaje amuzante, care aveau rolul de a proteja lăzile de vecinătate.

„Astăzi, obiceiul se desfăşoară sub forma unei parade deschise de căpetenia breslei cizmarilor însoţită de doi copilaşi, simbol al îngerilor păzitori. Urmează apoi breasla croitorilor, breasla blănarilor şi breasla dogarilor, fiecare dintre aceste bresle prezentând publicului meşteşugurile tradiţionale, elemente şi personaje specifice. Defilarea se încheie cu intonarea imnului Transilvaniei, apoi lolele aleargă în grupuri pe străzi pentru a alunga spiritele rele prin pocnete de biciuri şi zgomotul tălăngilor. Dacă sunt recunoscute de trecători, acestea oferă drept recompensă câte o gogoaşă„, explică reprezentanții Asociației Județene de Turism Sibiu.

Răspunde