Doctor Natura

Cum îți alegi sursa de apă potabilă?

Apa are un rol vital pentru organismul uman, care este alcătuit dintr-un procent substanțial de apă. Diversele procese și procedee de extragere și îmbuteliere pot influența compoziția și calitatea apei.

Apa ne influențează sănătatea, așa că este indicat să alegem o sursă care să corespundă standardelor sanitare, dar și nevoilor corpurilor noastre.

Criterii pentru alegerea sursei de apă potabilă

Puritatea

Apa perfect pură nu există în stare naturală, pentru că aceasta încorporează întotdeauna particule din mediul cu care intră în contact. Rocile și solul prin care iese la suprafață influențează calitatea apei subterane, în vreme ce apa provenită din precipitații este impactată de particule aeriene poluante.

Atunci când vorbim despre puritatea apei, facem referire la lipsa contaminanților, nu la absența anumitor minerale din compoziția sa. Contaminanții sunt substanțe cu potențial periculos, ca:

  • metale grele;
  • substanțe radioactive;
  • substanțe chimice, precum pesticidele sau erbicidele;
  • bacterii și virusuri;
  • substanțe de tratare a apei, cum ar fi clorul;
  • microplastic și alte materiale artificiale.

Puritatea apei poate suferi ca urmare a contaminării pânzei freatice, a proceselor de tratare, dar și a transportului prin țevi sau a descompunerii ambalajelor din plastic. Analizele de laborator reprezintă metoda ideală de determinare a gradului de puritate a apei.

Mineralele din compoziție

Apa conține minerale ca magneziu, potasiu, calciu, fier sau sodiu. Acestea au un rol crucial în funcționarea organismului, fiind implicate în procese complexe, atât la nivel celular, cât și al țesuturilor. Dacă apa de la robinet se dovedește mai săracă în minerale, cea care provine din izvoare minerale oferă un nivel mai ridicat al acestora.

Există ape slab mineralizate și ape cu o cantitate mare de substanțe minerale dizolvate. Acestea din urmă trebuie consumate doar la recomandarea medicului și cu precauție, deoarece pot agrava anumite probleme medicale.

În alegerea apei de băut contează și raportul cantitativ dintre minerale. Cele bogate în calciu sunt utile pentru creșterea sau menținerea densității osoase, iar apele bogate în magneziu ajută la diminuarea oboselii și stresului. O apă cu mult sodiu nu este indicată persoanelor cu probleme cardiovasculare.

Gustul

Deși învățăm la școală că apa este inodoră și insipidă, mineralele și alte substanțe din compoziție îi oferă un anumit gust specific. Cele bogate în sodiu au un gust ușor sărat, iar cele naturale sau artificial carbogazificate sunt dulcegi. Apa de la robinet are deseori un gust pronunțat de clor. Chiar și în cazul apelor îmbuteliate pot apărea diferențe de gust, de la un producător la altul, în funcție de sursa de proveniență a apei.

Surse de apă disponibile

În general, românii au la dispoziție trei opțiuni pentru apa de băut.

Apa de la robinet

Apa din rețelele publice de alimentare este decantată, filtrată și tratată în vederea potabilizării, iar apoi clorinată, pentru protecția microbiologică. Odată ce trece prin țevile vechi de distribuție, ea poate fi contaminată, însă, din cauza acestora. Pe de altă parte, clorul poate fi iritant pentru unele persoane, formează compuși chimici secundari cu potențial cancerigen și modifică în mod neplăcut gustul apei.

Pentru eliminarea acestei contaminări de pe traseul de distribuție, se pot instala purificatoare de apă cu sisteme de filtre, care vor readuce apa în parametrii de potabilitate.

Apa îmbuteliată

Fie că alegi apă la PET sau în bidoane de policarbonat, trebuie să știi că pe piață există trei tipuri de apă îmbuteliată: apă de masă, apă de izvor și apă minerală. În cazul în care apa este îmbuteliată în bidoane de 19 litri, ea se poate achiziționa împreună cu un watercooler, care are rezervoare de apă caldă, rece sau chiar pentru carbonatarea apei, astfel încă să satisfacă nevoi variate. Toate apele îmbuteliate trebuie să corespundă legislației în vigoare și să fie potabile.

Apa din foraje particulare

Fântânile și pompele sunt elemente comune ale unei gospodării rurale, însă apa acestora nu este întotdeauna recomandată pentru consum. Deseori, aceasta poate conține substanțe toxice, nisip sau germeni patogeni. De aceea, se recomandă efectuarea regulată a unor analize specifice pentru stabilirea calității acesteia.

În alegerea sursei de apă potabilă, ține cont de criteriile recomandate, dar și de specificul fiecărei surse. Doar astfel poți beneficia de calitățile unei ape curate, cu gust bun și o compoziție sănătoasă.

Răspunde