Din 2008, sfârşitul şi începutul anului cultural se dedică tradiţiei de a inova prin Concertul de Anul Nou de la Sibiu organizat de UCIMR – Uniunea de Creaţie Interpretativă a Muzicienilor din România în parteneriat cu Filarmonica de Stat Sibiu.
Evenimentul, sold-out de fiecare dată, a fost solicitat anul acesta şi în alte două oraşe, Braşov şi Deva, dovedind şi cu acest prilej importanţa unităţii şi cooperării în cultură la nivel instituţional. „Formatul tematic şi spectacular al Concertului face din acest eveniment unul cu care România se poate mândri în plan internaţional”, a declarat dirijorul italian Gian Luigi Zampieri după succesul celor trei concerte primite cu foarte multă căldură de publicul meloman.
Concertul de Anul Nou de la Sibiu este parte din seria „Anotimpuri VI”, proiect cultural co-finanţat de Primăria Sibiu ce se desfăşoară de şase ediţii sub forma unei micro-stagiuni care şi-a propus să surprindă muzical publicul din Sibiu cu fiecare eveniment. Astfel, scenele Filarmonicii din Sibiu găzduiesc, parte din acest proiect, ansambluri camerale care pun accentul pe inovaţie în structură şi mesaj, fie că provin din sfera muzicii de jazz sau a celei clasice.
Festivaluri şi stagiuni de concerte programate în 2022
Cultura renaşte în România datorită promisiunii faţă de public şi artişti şi prin sustenabilitatea parteneriatelor culturale. The Jazz Cave Festival va reuni şi anul acesta peste 50 de artişti în sala cea mare de la intrarea în Peştera Ialomiţei din Bucegi. Evenimentul, ce beneficiază de o acustică specială redată de cadrul natural, dar şi de proiecţii impresionante, va avea loc în perioada 1 – 3 iulie.
Tinere talente şi artişti consacraţi în plan internaţional se vor regăsi pe aceeaşi scenă şi în cadrul Festivalului internaţional ICon Arts Transilvania. Evenimentul, considerat unul dintre cele mai importante festivaluri de artă contemporană din Europa de Est, celebrează anul acesta ediţia cu numărul XX şi totodată numeroase cariere artistice activate în laboratorul de creaţie al Academiei ICon Arts. Evenimentele vor avea loc atât în spaţii de patrimoniu UNESCO din satele cu biserici fortificate precum Biertan, Richiş, cât şi pe scenele Filarmonicii de Stat Sibiu în perioada 23 iulie – 8 august. Nu vor lipsi spectacole în premieră din sfera muzicii clasice, jazz, susţinute de ansambluri noi sau consacrate, prime audiţii absolute, recitaluri de operă, evenimente imersive din aria dansului contemporan, dar şi momente consacrate gastronomiei locale transilvănene.
În continuarea misiunii sale de a promova dezvoltarea scenei de muzică clasică şi jazz din România, UCIMR se va implica activ şi anul acesta în dezvoltarea parteneriatelor culturale de tradiţie, fiind partener al unor evenimente de prestigiu precum Sibiu Opera Festival, Carnavalul Filarmonicii, Festivalul Româno-American, Concerte pe acoperiş organizate de Filarmonica de Stat Sibiu, precum şi al stagiunilor din Braşov organizate de Filarmonica de Stat Braşov, Asociaţia Forums şi Muzeul Judeţean de Istorie Braşov, UCIMR fiind susţinător activ al unor proiecte de amploare precum Jazz Bastion, care a înregistrat un succes neaşteptat în anul 2021.
Sebastian Gheorghiu, manager de proiecte UCIMR: „Vom fi la fel de harnici, creativi şi entuziaşti în anul ce tocmai a început fiindcă ştim că sprijinul oferit breslei artiştilor din România contează acum mai mult ca oricând. Ne bucurăm că rolul unei astfel de uniuni de artişti îşi dovedeşte importanţa în societate, prin continuitatea misiunii începute în urmă cu aproape un sfert de secol. România, spre deosebire de multe ţări europene, beneficiază de existenţa unei uniuni de muzicieni cu peste 10.000 de membri la nivel naţional uniţi de aceeaşi misiune: solidaritate şi promovare a actului artistic autentic. Ne dorim să menţinem ritmul ridicat al evenimentelor din Bucureşti şi din plan naţional.”
Dincolo de aportul său în România, UCIMR a menţinut şi în 2021 cooperarea instituţională internaţională prin implicarea în proiecte precum Ziua Naţională a României sărbătorită alături de Orchestra Filarmonicii din Liban, Musica un ponte tra i poppoli – festival de tradiţie dedicat schimbului cultural între tinere talente din zona Mediteranei sau „Travelling”, proiect irlandez de muzică de cameră transmis online.