Campionii turismului cultural

Campionii turismului cultural

„În 2021 am fost din nou campioni și privim cu mult optimism spre 2022”, anunță managerul Ciprian Ștefan, în condițiile în care Muzeul ASTRA a reușit să atragă aproape 400.000 de turiști anul trecut.

„De câțiva ani, suntem singurii care contează în zonă”, a adăugat acesta. Pentru anul 2022, Ciprian Ștefan și-a propus să crească numărul acțiunilor culturale și valoarea investițiilor la Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului cu minim 25 la sută. Unul dintre cele mai importante proiecte se leagă de modernizarea scenei de pe lac, iar o altă necesitate este o nouă intrare dinspre Calea Poplăcii, cu o parcare generoasă.

Record

Statisticile date publicității astăzi arată că, în perioada 1 ianuarie –  31 decembrie 2021, Muzeul ASTRA a înregistrat 391.267 vizitatori și beneficiari de programe culturale, cu 77.723 mai mulți decât în anul anterior. Au fost organizate peste 2.000 de acțiuni culturale, în care s-au pus în scenă ateliere meșteșugărești, ateliere și animații gastronomice, dar și acte artistice, un record pentru România şi ţările din centrul şi sud-estul Europei. Prin astfel de demersuri, Muzeul ASTRA a implicat 586 de meșteri și creatori populari, care au avut astfel ocazia să expună și să valorifice creațiile lor în vremuri pandemice. „Tot ceea ce construim pentru comunitate, construim într-un mod foarte organic şi reuşim să transmitem un mesaj legat de valorile identitare, legat de ceea ce înseamnă valori culturale, foarte bine către publicul vizitator. Nu ne aşteptam ca vizitatorii să înţeleagă că în fiecare lună se întâmpla ceva în contextul pandemic şi trebuia să schimbăm regulile, trebuia să schimbăm structura evenimentelor şi, în acelaşi timp, reguli de vizitare. Reacţiile au fost foarte pozitive. Aceasta este România frumoasă, România care înţelege că trebuie să să fim uniţi ca putem trece cu bine peste această pandemie şi că trebuie să înţelegem că noi, cei din cultură, suntem în linia întâi, când vorbim despre refacere din punct de vedere psihologic”, este de părere Ciprian Ștefan. Pe de altă parte, el a apreciat colaborarea cu autoritățile județene și a criticat decidenții de la nivel central pentru subfinanțarea culturii.

Pentru a identifica valorile culturale din țara noastră, personalul de specialitate a întreprins cercetări de teren timp de 247 de zile în 62 de localități.

Ciprian Anghel Ștefan, manager: „În ciuda tuturor dificultăților, anul 2021 a fost unul rodnic pentru Muzeul ASTRA. Așa cum îi șade bine gospodarului, ne-am readaptat și ne-am văzut de treabă într-un mod responsabil, ca să putem oferi evenimente, servicii și programe culturale de calitate. Cred că numărul mare de vizitatori ne reconfirmă statutul de pol al culturii românești. Este drept că și mobilitatea oamenilor a fost una mai mare față de perioada anterioară, dar faptul că aproape 400.000 de vizitatori au ales Muzeul ASTRA ne motivează să continuăm misiunea noastră. Nu întâmplător, în 2021 am avut onoarea să fim cotați pentru a doua oară cu trei stele în Ghidul aniversar Michelin «România 500 peisaje, destinații și experiențe» și să fim desemnați Travelers Choice Award de utilizatorii site-ului tripadvisor.com.”

De-a lungul anului trecut, Muzeul ASTRA a reușit să introducă în colecția de patrimoniu peste 350 de obiecte etnografice.

Proiecte

De asemenea, s-au atras patru proiecte cu finanțare externă nerambursabilă și trei cu finanțare națională nerambursabilă, valoarea finanțărilor efectiv derulate fiind de peste 1 milion de lei lei.

Educație

Una dintre componentele de bază a Muzeului ASTRA a fost, este și va rămâne cea educațională. Ca dovadă, în 2021, nu mai puțin de 23.386 de persoane (223% față de 2020) au participat la 838 activități de educație muzeală și interpretare patrimoniu (178% față de 2020) – ateliere meșteșugărești (țesut, confecționat opinci, olărit, tâmplărie, morărit, împletit fibre vegetale), ateliere gastronomice, ateliere interactive artistice, trasee de tip quiz și treasure hunt, dar și parcursurile motrice desenate pe aleile din muzeu special pentru vizitatorii cei mai mici.

Patrimoniu

Departamentul Conservare Restaurare – Centrul ASTRA pentru Patrimoniu a finalizat restaurarea picturii pe lemn din interiorul bisericii din Vința, un monument expus în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului. Este vorba despre 65 elemente din lemn pictat, aproximativ 100 mp de pictură (bolta, iconostasul, peretele despărțitor dintre naos și pronaos și tavanul din pronaos), valorificate prin repunerea lor în interiorul bisericii. Echipa a fost formată din 26 de specialiști ai Muzeului ASTRA (arhitecți, muzeografi, un investigator chimist, un investigator biolog, conservatori și restauratori). Tot aici au fost restaurate 182 obiecte și 1084 obiecte conservate, iar 152 de monumente din muzeu au beneficiat de intervenții de conservare. Totodată, au fost făcute 121 de investigații chimice și biologice pe tot parcursul anului 2021.

Film

Ediția cu numărul 28 a festivalului de film documentar ASTRA Film Festival s-a derulat pentru al doilea an consecutiv în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, în perioada 5-12 septembrie 2021. Festivalul a inclus 200 de evenimente cinematografice, inclusiv un program online, dar și altul special de vizionare de filme din bărci care plutesc pe lac.

„PENTRU PLIMBARE EXISTĂ PARCUL!” Anul 2022 a început cu o majorare a tarifelor pentru bilete, abonamente și servicii. „Tarifele nu au mai crescut de trei ani și sunt în continuare sub cele practicate de alte muzee. Banii încasați din intrările vizitatorilor se reinvestesc, aici este un muzeu, pentru plimbări gratuite avem Parcul Sub Arini”, a arătat managerul Ciprian Ștefan ca urmare a unor critici apărute în spațiul public.

Răspunde