Inițiativa Consiliului Județean Sibiu pentru încurajarea ecoturismului merge mai departe, cu bune și cu rele.
Turiștii care se înscriu la drumețiile organizate prin „Anii Drumeției” vor trebui să achite o „taxă modică”, anunță responsabilii programului strategic, iar pe de altă parte Consiliul Județean va continua să subvenționeze costurile, acoperind o parte din cheltuielile de organizare.
Pentru anul 2022, Consiliul Județean a alocat programului un buget de 2 milioane de lei. Cea mai mare parte a banilor este destinată onorariilor echipei de proiect (718.000 lei) și cheltuielilor de promovare (626.000 lei).
Noutăți de sezon
„Vă anunțăm cu bucurie că suntem pregătiți să reluăm binecunoscutele ture de mișcare în aer liber, și în sezonul de iarnă. Este o adevărată plăcere să batem potecile alături de voi, să descoperim și redescoperim împreună frumusețea plaiurilor sibiene. Anul 2022 aduce cu sine câteva schimbări. Turele se vor concentra pe activități specifice sezonului de iarnă: drumeții pedestre, drumeții cu rachete de zăpadă și schi de tură. Vom alterna nivelurile de dificultate, de la ture ușoare – dedicate începătorilor sau familiilor cu copii, până la ture antrenante – dedicate celor cu experiență. Ca și până acum, vom fi alături de voi cu sfaturi și îndrumări pentru folosirea unui echipament adecvat, indiferent de caracterul turei. Ne dorim ca aceste activități să fie sustenabile, atât pentru ghizii de turism care susțin turele, cât și pentru producătorii locali implicați în evenimente, astfel că, începând de anul acesta participarea la ture se va face în schimbul unei taxe modice, necesară pentru remunerarea celor implicați”, este mesajul publicat astăzi pe pagina de Facebook a programului.
În 2022, principalele obiective rămân refacerea infrastructurii de drumeție din județ și promovarea activităților specifice ecoturismului, potrivit unui comunicat de presă. Un element de noutate vor fi drumețiile ghidate pentru elevii din județul Sibiu, care se vor organiza printr-un parteneriat al Consiliului Județean cu Inspectoratul Școlar Județean. În cadrul drumețiilor, elevii vor beneficia și de activități educative și de descoperire a naturii.
Daniela Cîmpean, președinte Consiliul Județean Sibiu: “Ne dorim să trezim gustul pentru drumeție și mișcare în aer liber pentru copii și tineri, de la cele mai mici vârste. Venim în acest fel în sprijinul părinților care vor o alternativă la timpul petrecut de copii în fața ecranelor. Văd în acest program și o politică locală de promovare a sănătății: cu cât ne formăm mai devreme deprinderile pentru un stil de viață sănătos, cu atât ne cresc șansele de a avea o populație mai puțin predispusă spre sedentarism și îmbolnăviri.”
Totodată, anul acesta se dorește realizarea unui site web și a unei aplicații de mobil, precum și organizarea târgului de ecoturism.
Sub așteptări
Pandemia a cam încurcat planurile autorităților, așa că programul „Anii Drumeției” nu se poate bucura de succesul scontat. În ciuda promisiunilor generoase, județul Sibiu a atras anul trecut doar 363.000 de turiști, un bilanț similar cu cel înregistrat în 2014, ceea ce ne plasează pe locul 6 la nivel național. Numărul turiștilor străini a fost de 52.000. Desfășurate pentru prima oară în estul Europei, în săptămâna 26 septembrie – 3 octombrie, Eurorando 2021 – cel mai mare eveniment european dedicat drumeției – și cea de a 52-a Conferință a Asociației Europene de Drumeție (ERA) ar fi trebuit să aducă Sibiului sute sau chiar mii de oaspeți, însă organizatorii au raportat 70 de participanți veniți din Spania, Franța, Germania și Cehia la Eurorando, respectiv 45 de delegați europeni la conferință. Asta în condițiile în care, pe parcursul anului 2021, programului i-a fost alocat un buget de 1,5 milioane de lei pentru refacerea infrastructurii turistice a traseelor vizate pentru intervenție în anul 2021, efectuarea studiilor de fezabilitate pentru identificarea de noi trasee propuse pentru a fi amenajate în anii următori, omologarea unor trasee existente, acoperirea costurilor operaționale și de promovare a infrastructurii turistice și a operatorilor turistici din județ care activează în domeniul ecoturismului. La acest buget s-au adăugat sumele alocate prin Agendele Județului Sibiu.
Programul „Anii Drumeției” este inițiat și finanțat de Consiliul Județean Sibiu, în colaborare cu Asociația Județeană de Turism Sibiu. Potrivit autorităților, scopul principal este de a îmbunătăți infrastructura de drumeție din județ și de a promova activități specifice ecoturismului. Promovarea culturii de drumeție în rândul publicului larg a inclus în 2021 organizarea a 27 de drumeții în zona montană și cea colinară a județului. Evenimentele au fost finanțate de către Consiliul Județean Sibiu, iar participarea s-a realizat în mod gratuit, pe baza unei înscrieri prealabile. Printre ghizii de turism care au ghidat aceste ture se numără: Adela Dadu, Petre Dadu, Florin Ionescu, Daniel Țichindelean, Lorand Peter, Iulian Pănescu, Ioana Pătrășcoiu și Bogdan Muntean.
„Programul Anii Drumeției
a venit de la nevoia de a adapta strategia de promovare turistică a județului Sibiu la actualul context global. Distanțarea socială, limitarea călătoriilor, nevoia oamenilor de a ieși în natură, de a aprecia lucrurile simple cum ar fi o plimbare în aer liber, a reprezentat pentru noi o oportunitate de a valorifica patrimoniul natural pe care îl are județul Sibiu”, spunea Daniela Cîmpean, președintele Consiliului Județean Sibiu, la startul programului.