Aron Cotruș, fiul rătăcitor al Hașagului

Aron Cotruș, fiul rătăcitor al Hașagului

131 de ani de nașterea scriitorului Aron Cotruș se împlinesc astăzi, 2 ianuarie.

Aron Cotruș a văzut lumina zilei în localitatea sibiană Hașag, pe care avea să o elogieze în opera sa poetică. Fiu al preotului Aron Cotruș, a urmat gimnaziul la Blaj, liceul la Brașov și Facultatea de Litere din Viena. A făcut parte din redacția ziarelor „Românul” (Arad) și „Gazeta Transilvaniei” (Brașov), dar a avut și colaborări cu reviste de cultură: „Gândirea”, „Vremea”, „Libertatea” (Orăștie), „Iconar” (Cernăuți), etc.
Debutul literar l-a avut în 1908, în revista Luceafărul, iar primul volum, “Poezii”, i-a aparut în 1911. A urmat volumul de poezii “Sărbătoarea morții” (1915), ce cuprinde versuri inspirate din realitatea violentă a războiului. A mai publicat: „Neguri albe” (1920), „Versuri” (1924), „În robia lor” (1926), „Cuvinte către țăran” (1928), „Mâine” (1928), „Printre oameni în mers” (1933) etc. A fost distins în 1926 și în 1943 cu Premiul Societății Scriitorilor Români.

În timpul Primului Război Mondial, a ajuns în Italia, unde a lucrat pe lângă Legația României din Roma. După terminarea războiului, în 1919, s-a întors în țară și a devenit ziarist în Arad, membru al Societății Scriitorilor Români și director la biblioteca Sămănatorul. A lucrat ca atașat de presă la Roma, Varșovia, iar în timpul celui de al Doilea Război Mondial, ca secretar de presă la Madrid și Lisabona. A fost directorul publicației „Frăția de cruce” între anii 1940 și 1941. După prăbușirea regimului antonescian, se exilează ca refugiat politic în Spania și devine președintele Comunității Românilor, apoi director la revistei prolegionare „Carpații”, apărută în Madrid. În anul 1957 s-a stabilit în Statele Unite, la Long Beach, California, unde a trăit până la sfârșitul vieții, pe 1 noiembrie 1961. Rămășițele sale pământești se află în cimitirul Crucea Sfântă, din Cleveland, sub o simplă placă de piatră.

Din 1990, casa din Hașag unde s-a născut Aron Cotruș a devenit casă memorială, iar pe 1 noiembrie 2021, când s-au comemorat 60 de ani de la moartea scriitorului, în satul natal i-a fost dedicată o troiță.

Răspunde