Cetele de colindători au început să cutreiere satele județului Sibiu.
Vestea bună a Nașterii Domnului a ajuns ieri, 5 decembrie, în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, unde colindătorii de la Sebeșu de Jos și Rășinari au întâmpinat turiștii cu frumoase colinde tradiționale, iar gazdele i-au răsplătit cu gogoși, cozonac și vin fiert.
Așa am aflat că, la Sebeșu de Jos, feciorii îi cinstesc pe sărbătoriții acestei zile cu un colind intitulat “Ziorile”. “Începând din ajun de Sfântul Nicolae, în 5 decembrie, Ceata își începe activitatea. Colindătorii pornesc la toți cei care poartă numele de Nicolae și le cântă «Ziorile», după care, în ajunul Crăciunului, vor merge la casele de gospodari, aducând vestea nașterii Mântuitorului”, explică Elena Mangu, viceprimarul comunei Turnu Roșu. În satul de boștinari din Țara Oltului, cu mai puțin de 400 de gospodării, trăiesc vreo 35 de localnici care poartă numele Nicolae.
Vizitatorii Muzeului ASTRA au avut parte de o surpriză plăcută și la gospodăria din Rășinari, unde au colindat membrii corurilor bisericești de la Rășinari, împreună cu preotul Dan Sima.
“Am colindat la gospodăria pastorală din Rășinari cu mult drag și, chiar dacă nu este zăpadă, ne-am bucurat de atmosfera colindelor. Coriștii noștri din Rășinari, membri ai corurilor bisericești, se implică mereu cât pot de mult și au venit și astăzi, să colinde în Muzeul ASTRA pentru cei care ne-au așteptat cu drag, ne-au servit cu gogoși și cozonac. Ne bucurăm că se păstrează aceste tradiții frumoase. Am cântat și o colindă care este unică, aparține doar Rășinariului și doar acolo se cântă, «Sus în poarta Raiului, sus în poarta Raiului». Oamenii o agrează foarte mult, se cântă la biserici în fiecare duminică din post. E o colindă foarte frumoasă, despre Maica Domnului care deja ajunge în Rai, care amintește de toată activitatea Mântuitorului. Noi colindăm nu doar despre Nașterea Domnului, ci totul se petrece cumva ca un timp continuu, totul este deja și pe Pământ și în Rai, lucrurile se îmbină mai ales la praznicul Nașterii Domnului. N-am auzit-o nici eu, până să ajung în Rășinari”, ne-a mărturisit parohul din Rășinari.
Ceata Junilor este un obicei prezent în aproape toate localităţile Mărginimii Sibiului. Aceasta se formează, conform tradiţiei, la Sfântul Nicolae. Mai întâi, junii colindă în gospodăria primarului, apoi pe la preoţii din sat, după care urmează să fie colindaţi restul localnicilor. Timp de patru săptămâni, cetele de juni răspândesc bucuria Crăciunului şi trecerea la noul an.
Între timp, creștinii se pregătesc sufletește, la biserică sau în propriul cămin.
“E o pregătire pentru praznicul Nașterii Domnului, o pregătire frumoasă, spirituală. Cred că oamenii își împodobesc mai mult sufletele decât casele prin slujbele pe care le fac și acasă, la ei, cum se adună mai mult în sfintele biserici, cum se implică în activitățile culturale. Am avut o participare foarte bună la evenimentul organizat cu ocazia prăznuirii Sfântului Andrei Șaguna la 10 ani de la canonizare. Copiii au făcut diferite creații, picturi, desene și parohia îi va premia. Este o lună deosebită, o pregătire intensă și așteptăm să vină sărbătorile cu bine, fără să mai fie fricile acestea a restricțiilor și fricile acestea de boli nevăzute și să ne bucurăm de Nașterea Domnului așa cum se cuvine!”, a mai spus părintele Dan Sima pentru “Strada Cetății”.
Vizita cetei de colindători a marcat finalul activităților din proiectul „Utilizarea tehnologiei multimedia de ultimă generație în accesibilizarea patrimoniului etnografic din Muzeul ASTRA”.